Kaspersky dobio nogu od vlasti SAD-a

Softver sigurnosne kompanije Kaspersky Lab više se ne smije koristiti u državnim institucijama SAD-a zbog sumnje u suradnju s ruskim obavještajcima

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. rujna 2017. u 16:20

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti naredilo je svim državnim agencijama i institucijama da sa svojih računala uklone sve proizvode ruske sigurnosne kompanije Kaspersky Lab. Ova kompanija navodno je povezana s ruskim državnim obavještajnim agencijama, koje bi ih mogle zakonom natjerati na suradnju u špijuniranju američkih službenih i vladinih računala. Rok koji su sve grane vlasti dobile za uklanjanje Kasperskyjevih antivirusnih i ostalih rješenja je 90 dana.

Iz ruske su kompanije oštro demantirali da imaju bilo kakve veze ili neetičku suradnju s ruskim vlastima, te da svoje proizvode u SAD-u prodaju već preko 10 godina. Objava vladajućih da je Kaspersky "državni neprijatelj" mogla bi utjecati i na njihovu prodaju privatnim korisnicima, kažu. Primjerice, lanac Best Buyje nakon 10 godina iz prodaje povukao sva Kaspersky sigurnosna rješenja.

Napominju i da se ruski zakoni, koje američko Ministarstvo domovinske sigurnosti spominje, ne odnose na njih, te da su svi podaci kojima barataju zaštićeni i kriptirani najvišim sigurnosnim standardima.

Iz Kremlja su također reagirali na ovu odluku službenog Washingtona, poručivši da ona podriva poštenu tržišnu utakmicu i partnerske odnose dvaju država.