Kopiranje ključa moguće samo na temelju zvuka koji proizvodi u bravi

Znanstvenici su dokazali da se samo snimanjem zvuka otključavanja brave može doznati oblik ključa koji ju je otključao, a posljedično se kopija ključa može izraditi i bez posjedovanja originala

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. rujna 2020. u 18:12

Tradicionalne fizičke brave s cilindrima za ključ već odavno pravim i iskusnim provalnicima ne predstavljaju nikakav problem. No, dosadašnje su se tehnike provaljivanja sastojale od fizičkih metoda otključavanja brave raznim alatima – a sada postoji i dokaz koncepta da se ključ može kopirati i samo na temelju zvuka koji proizvodi dok otključava bravu.

Na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru razvijena je metoda obijanja brava nazvana SpiKey, koja pokazuje da je za dobivanje dovoljno podataka o obliku ključa dovoljno biti tek u blizini brave dok se ona otključava. Snimanjem zvuka koji tada nastaje, primjerice mobitelom, te kasnijom analizom tog zapisa, mogu se dobiti podaci o dubini utora u ključu, odnosno o obliku njegovih zubaca. Metoda radi s klasičnim cilindrima za brave kakve ima velika većina "običnih" kućnih vrata u svijetu, ali i s lokotima te lancima za bicikle starije generacije i slično.

Slušanjem do otključavanja

Ovaj način "špijuniranja" oblika ključa radi po principu vremenskog odmaka u zvuku koji ključ proizvodi u bravi. Kako ga se umeće u bravu, ključ mora pogurati malene valjčiće unutar nje, a samo postavljanjem ispravne konfiguracije valjčića u finalnom položaju ključa dolazi do otključavanja. Slušanjem ovog procesa može se dobiti dovoljno podataka o karakteristikama brave kako bi se kasnije, i bez posjedovanja originalnog ključa, izradila njegova kopija.

U simuliranom scenariju koji je poslužio kao testiranje ove tehnologije istraživači su "slušanjem" otključavanja suzili mogućnost oblika ključa s 330 tisuća mogućih kombinacija na samo tri, jedna od kojih je u konačnici i otključala bravu. O svojem su otkriću objavili i znanstveni rad te ga predstavili na konferenciji HotMobile 2020.