Listopad je Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

Svake godine u mjesecu listopadu obilježava se Europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Ovogodišnja kampanja posvećena je sigurnom korištenju digitalnih alata, platformi i sadržaja u svakodnevnom životu

Stjepan Bilić četvrtak, 1. listopada 2020. u 16:21

Danas je prvi dan mjeseca listopada, mjeseca u kojem se svake godine, počevši od 2012. godine, obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Ovogodišnja kampanja osma je po redu i posvećena je sigurnom korištenju digitalnih alata, platformi i sadržaja u svakodnevnom životu. Naziv kampanje je „Razmislite prije nego što kliknete!“, (Think B4UClick).

Kampanja obrađuje razne teme iz kibernetičke sigurnosti kako bi se korisnicima pomoglo da prepoznaju i pripreme se za kibernetičke prijetnje. Tema je sada zbog pandemije COVIDA-19 i povećanog rada od kuće te raznih zavaravajućih vijesti o koronavirusu i više nego aktualna i dobrodošla. Tijekom listopada, u zemljama Europske unije održavat će se stotine aktivnosti - konferencije, radionice, tečajevi, izlaganja, internetski seminari i kampanje o kibernetičkoj sigurnosti.

CARNET-ov Nacionalni CERT - CERT.hr, kao ovogodišnji nacionalni koordinator aktivnosti posvećenih kibernetičkoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj, poziva sve zainteresirane da posjete službene stranice kampanje na kojima mogu promovirati svoje aktivnosti te preuzeti sadržaje o temama iz kibernetičke sigurnosti za daljnju diseminaciju i promociju. Cilj kampanje je građanima pružiti najnovije informacije vezano uz digitalnu sigurnost kroz obrazovne aktivnosti i razmjenu primjera dobre prakse.

Prva tema bit će vezana uz „kibernetičke prijevare“. Razmjenjivat će se informacije o postojećim i potencijalnim kibernetičkim prijetnjama. Naglasak će se staviti na krađu identiteta, zlouporabu službene adrese elektroničke pošte i općenito na prijevare pri kupnji na internetu. Druga tema bit će vezana uz „digitalne vještine“. Unutar ove teme obradit će se pitanja e-privatnosti kao što je primjerice zaštita osobnih podataka, zlostavljanje i uhođenje na internetu. Ovom temom želi se korisnike uputiti na dobro ponašanje na internetu.

Izvršni direktor Agencije za kibersigurnost Juhan Lepassaar izjavio je: U okviru ovogodišnjeg Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti istražujemo kako možemo povećati otpornost našeg zajedničkog internetskog ekosustava razmjenom primjera dobre prakse i razvojem vještina u području kibernetičke sigurnosti. Budemo li informirani o kibernetičkim prijevarama i razmislimo li prije nego što kliknemo, možemo jednostavno ograničiti rizike".

Detaljnije informacije o kampanji Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti dostupne su putem službene web stranice cybersecuritymonth.eu. Svaka država članica Europske Unije ima i vlastitu stranicu na svojem službenom jeziku. Sadržaju na hrvatskom jeziku možete pristupiti ovdje.DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi