Microsoft otkrio sofisticirani ransomware koji napada Android uređaje

Najnoviji zloćudni ucjenjivački program koji za taoce uzima podatke s mobilnih uređaja u Microsoftu opisuju kao znak opasne evolucije ransomwarea

Sandro Vrbanus petak, 9. listopada 2020. u 12:58

Sigurnosni stručnjaci Microsofta na kompanijskom su blogu objavili informacije i tehničke detalje o novoj vrsti ransomwarea, ucjenjivačkog zloćudnog programa namijenjenoga napadima na mobilne uređaje zasnovane na Androidu. Ovaj malware koristi se potpuno novim tehnikama koje ukazuju na nove prijetnje, a zamjetna je i njegova konstantna evolucija.

Pronađeni novi malware "posijan" je po raznim forumima i internetskim stranicama koje posjetitelje privlače raznim tehnikama socijalnog inženjeringa, nudeći im primjerice "crackirane" igra i aplikacije. Ono što je posebno opasno jest da je ransomware razvijen na način da uspješno izbjegava postojeće zaštite.

Koristi i strojno učenje

Primjer ucjenjivačke poruke
Primjer ucjenjivačke poruke

Jednom kada je korisnik preuzme na svoj uređaj, ova se vrsta zloćudnog programa nastanjuje na njegov ekran do sada neviđenim tehnikama – zloupotrebljava "Home" tipku, prostor za notifikacije u slučaju dolaznog poziva ili metodu za prebacivanje iz jedne aplikacije u drugu. Tako dolazi na vrh prikaza na ekranu, iznad svih drugih aplikacija i prozora, pa korisnik ne može izbjeći poruku koju mu autori ransomwarea žele poslati.

Poruka koja ima cilj zastrašiti napadnutog vlasnika mobitela i od njega ucjenom dobiti novac najčešće je napisana tako da izgleda kao da ju je stvorila lokalna policija (vidljivo na priloženoj slici). Porukom se želi obavijestiti korisnika da je prekršio zakon te da mora platiti određenu kaznu, što, dakako, ne odgovara istini.

Ova se poruka na ekranu prikazuje, zanimljivo, na temelju izračuna koji radi algoritam strojnog učenja namijenjen "cropanju" fotografija za optimalni prikaz istih na ekranu. Takva napredna tehnika prikaza nešto je što Microsoftovi stručnjaci do sada nisu susreli u mobilnom ransomwareu. Osim "otimanja" ekrana i onemogućavanja pristupa drugim aplikacijama, ovaj malware ne uništava niti kriptira sadržaj mobitela.DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi