Najveća slovenska energetska kompanija pod hakerskim napadom

Hakeri su ransomwareom zarazili sustave energetske kompanije Holding Slovenske Elektrarne susjedne nam države, kriptirali im podatke, a za sada nisu poslali zahtjev za otkupninom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. studenog 2023. u 21:10

Hakerski napad, po karakteru i posljedicama sličan onome kojim je prije nekoliko godina bila paralizirana energetska kompanija Ina u Hrvatskoj, sada se dogodio i u susjednoj nam Sloveniji. Tamošnji je najveći proizvođač električne energije Holding Slovenske Elektrarne (HSE) od protekloga tjedna pod napadom nepoznate hakerske skupine.

Prema dostupnim informacijama također je riječ o ucjenjivačkom napadu, koji je paralizirao računalne sustave i onemogućio im rad kriptiranjem svih dostupnih mu podataka. Napad se dogodio prošloga tjedna, u noći sa srijede na četvrtak, da bi se intenzivirao u noći s petka na subotu.

Ransomware u deželi

Iz HSE su poručili da napad ipak nije prouzročio zastoje u opskrbi električnom energijom, ali i da napadači nisu uputili zahtjev za otkupninom. I dalje su im, navodno, paralizirani dijelovi internog informatičkog sustava – poput onoga za alarmiranje u slučaju požara te sigurnosno-nadzornog sustava. O svemu su obaviješteni policija te slovenski nacionalni sustav za kibernetičku sigurnosti SI CERT, a najavljeno je da će javnost biti obaviještena i u slučaju da dođe do bilo kakvog "prelijevanja" napada i njegovih posljedica izvan kompanije.

Holding Slovenske Elektrarne osnovan je 2001. godine, upravlja hidro i termoelektranama u toj zemlji (Drava, Sava, Soča, Brestanica, Šoštanj, Velenje), a ima i podružnice u Italiji, Mađarskoj i Srbiji.

Neslužbeni podaci koje navode sigurnosni stručnjaci kažu da je moguće da iza svega stoji hakerska skupina Rhysida. Oni su vrlo aktivni u posljednje vrijeme, a žrtvama šalju tek poruke u kojima ih pozivaju da im se jave, bez jasno istaknutih monetarnih zahtjeva. Napad na HSE izveli su, prema tvrdnjama istih izvora, krađom lozinki iz jednog nezaštićenog sustava pohrane u oblaku.