Novi centar za kibernetičku sigurnost štitit će misije Europske svemirske agencije 

ESA u Italiji gradi novi centar za kibernetičku sigurnost koji će štititi sve sustave Agencije od vanjskih smetnji, protežući se od infrastrukture diljem svijeta do satelita u orbiti

Mladen Smrekar četvrtak, 23. prosinca 2021. u 11:22

Svemirska infrastruktura sve je važnija za europsko gospodarstvo i društvo, i protivnici to dobro znaju i ugrožavaju. Osiguravanje "kibernetičke otpornosti" svemirskih i zemaljskih sustava stoga je dio svakodnevnih dužnosti Europske svemirske agencije ESA.

Pod nadzorom Ureda za sigurnost

Godine 2024. trebao bi proraditi ESA-in novi operativni centar za kibernetičku sigurnost (C-SOC) koji će pružiti mogućnost kibernetičkog nadzora i upravljanja na razini cijele agencije.

C-SOC će imati čvorove i međusobne veze raspoređene na svim glavnim točkama
C-SOC će imati čvorove i međusobne veze raspoređene na svim glavnim točkama

ESA je potpisala ugovor s konzorcijem 19 europskih tvrtki pod vodstvom talijanskog Leonarda koji će pod nadzorom Ureda za sigurnost ESA-e pri Centru za promatranje Zemlje u talijanskom Frascatiju projektirati, implementirati, izgraditi, validirati i upravljati C-SOC-om.

Uspostava C-SOC-a u skladu je s Agendom 2025. generalnog direktora ESA-e Josefa Aschbachera koja naglašava važnost osiguravanja kibernetičke sigurnosti europske svemirske imovine kako bi se građani mogli sigurno osloniti na njene sustave i usluge.

Centar se uspostavlja paralelno s drugim mjerama kibernetičke sigurnosti
Centar se uspostavlja paralelno s drugim mjerama kibernetičke sigurnosti

Radeći na bazi distribuirane arhitekture, novi C-SOC moći će pružiti otpornu i redundantnu sigurnosnu pokrivenost cjelokupnoj infrastrukturi ESA-e, nadgledajući i upravljajući njezinim ranjivostima 24 sata dnevno i 365 dana u godini i usput poboljšati sigurnost država članica ESA-e i njenih partnera.

Mobilne stanice

C-SOC će imati čvorove i međusobne veze raspoređene u svim glavnim ESA-inim uredima. Kako bi se omogućila široka pokrivenost diljem europskog teritorija, prema potrebi će se postavljati i mobilne C-SOC stanice, Cyber Portable Operational Platforms, čime će se zaštita proširiti  i na partnere uključene u ESA-ine misije.

Ured za sigurnost ESA-e nalazi se u ESRIN-u, ESA-inom Centru za promatranje Zemlje u talijanskom Frascatiju
Ured za sigurnost ESA-e nalazi se u ESRIN-u, ESA-inom Centru za promatranje Zemlje u talijanskom Frascatiju

Razvoj C-SOC-a podržava se putem ESA-inog programa opće podrške GSTP koji surađuje s europskom industrijom na pretvaranju obećavajućih koncepata u širok spektar upotrebljivih proizvoda.

Centar se uspostavlja paralelno s drugim mjerama kibernetičke sigurnosti, uključujući Sigurnosni centar izvrsnosti koji bi trebao nadopuniti i proširiti mogućnosti ESA-inog tima za hitne intervencije.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


In-ear slušalice s BT 5.0 aptX™ tehnologijom

MARSHALL Minor II

12 sati reprodukcije glazbe, višesmjerni kontrolni gumb, funkcija pauze pomoću magneta, ugrađeni mikrofon omogućava razgovore ili snimanje glasovnih bilješki putem uređaja,14.2 mm driveri, 20 Hz–20 kHz, 117 dB SPL.

669 kn 969 kn Kupi

3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS Hera 150

Značajno poboljšava rezultate slušanja, korištenjem novog woofera koji omogućuje bolje spuštanje u bas. 42 -20,000 Hz, 4 ohma, 92 dB, 150 W

4.699 kn 4.799 kn Kupi