Novi centar za kibernetičku sigurnost štitit će misije Europske svemirske agencije 

ESA u Italiji gradi novi centar za kibernetičku sigurnost koji će štititi sve sustave Agencije od vanjskih smetnji, protežući se od infrastrukture diljem svijeta do satelita u orbiti

Mladen Smrekar četvrtak, 23. prosinca 2021. u 11:22

Svemirska infrastruktura sve je važnija za europsko gospodarstvo i društvo, i protivnici to dobro znaju i ugrožavaju. Osiguravanje "kibernetičke otpornosti" svemirskih i zemaljskih sustava stoga je dio svakodnevnih dužnosti Europske svemirske agencije ESA.

Pod nadzorom Ureda za sigurnost

Godine 2024. trebao bi proraditi ESA-in novi operativni centar za kibernetičku sigurnost (C-SOC) koji će pružiti mogućnost kibernetičkog nadzora i upravljanja na razini cijele agencije.

C-SOC će imati čvorove i međusobne veze raspoređene na svim glavnim točkama
C-SOC će imati čvorove i međusobne veze raspoređene na svim glavnim točkama

ESA je potpisala ugovor s konzorcijem 19 europskih tvrtki pod vodstvom talijanskog Leonarda koji će pod nadzorom Ureda za sigurnost ESA-e pri Centru za promatranje Zemlje u talijanskom Frascatiju projektirati, implementirati, izgraditi, validirati i upravljati C-SOC-om.

Uspostava C-SOC-a u skladu je s Agendom 2025. generalnog direktora ESA-e Josefa Aschbachera koja naglašava važnost osiguravanja kibernetičke sigurnosti europske svemirske imovine kako bi se građani mogli sigurno osloniti na njene sustave i usluge.

Centar se uspostavlja paralelno s drugim mjerama kibernetičke sigurnosti
Centar se uspostavlja paralelno s drugim mjerama kibernetičke sigurnosti

Radeći na bazi distribuirane arhitekture, novi C-SOC moći će pružiti otpornu i redundantnu sigurnosnu pokrivenost cjelokupnoj infrastrukturi ESA-e, nadgledajući i upravljajući njezinim ranjivostima 24 sata dnevno i 365 dana u godini i usput poboljšati sigurnost država članica ESA-e i njenih partnera.

Mobilne stanice

C-SOC će imati čvorove i međusobne veze raspoređene u svim glavnim ESA-inim uredima. Kako bi se omogućila široka pokrivenost diljem europskog teritorija, prema potrebi će se postavljati i mobilne C-SOC stanice, Cyber Portable Operational Platforms, čime će se zaštita proširiti  i na partnere uključene u ESA-ine misije.

Ured za sigurnost ESA-e nalazi se u ESRIN-u, ESA-inom Centru za promatranje Zemlje u talijanskom Frascatiju
Ured za sigurnost ESA-e nalazi se u ESRIN-u, ESA-inom Centru za promatranje Zemlje u talijanskom Frascatiju

Razvoj C-SOC-a podržava se putem ESA-inog programa opće podrške GSTP koji surađuje s europskom industrijom na pretvaranju obećavajućih koncepata u širok spektar upotrebljivih proizvoda.

Centar se uspostavlja paralelno s drugim mjerama kibernetičke sigurnosti, uključujući Sigurnosni centar izvrsnosti koji bi trebao nadopuniti i proširiti mogućnosti ESA-inog tima za hitne intervencije.

📢 Uštedi 1.900kn | 252,17€

TOP!

RAZER Book 13

Core i7 1165G7, 16GB, 512GB SSD, Intel Graphics, 13.4" FHD, Windows 11.

10.799kn 1.433,27 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

3 - smjerni podni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

35Hz – 30kHz, 90dB, 116dB, 200W, 8 ohma, 28 mm aluminijski visokotonac, za srednje do velike prostorije.

10.998 kn 1.459,69 € 14.100 kn Kupi

TWS party zvučnik

SHARP PS-919BK

14 sati reprodukcije, višebojni svjetlosni show s različitim načinima rada, 130W RMS, Bluetooth, IPX5.

899 kn 119,32 € Kupi