Odgovor na navode Pompea

Huawei je službeno odgovorio na navode Mikea Pompea o ugrozi kibernetičke sigurnosti koje je dao za vrijeme posjeta Hrvatskoj

Sandro Vrbanus subota, 3. listopada 2020. u 06:00

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je posjetio Hrvatsku te tom prilikom govorio o kibernetičkoj sigurnosti. Iako nije eksplicitno spominjao imena kompanija, neke od njih našle su se prozvanima.

"Svaki Hrvat želi da njegovi podaci u okviru određenog sustava budu sigurni. No uvjeren sam u ono što ne žele: da im podaci završe u sustavu koji je u rukama aparata nacionalne sigurnosti Kineske komunističke partije. Kada koristite Huaweijev sustav ili neki drugi kineski sustav, imate posla s kineskom državom, a to nikad nije dobro za privatnost i zaštitu naroda bilo koje države", izjavio je Pompeo za N1.

Tako Huawei Technologies u svojem kako "snažno i kontinuirano negira neutemeljene optužbe američke vlade jer SAD nije dokazao niti jedan od svojih navoda."

Reagiranje Huaweija

"Cijenimo otvoreno i pošteno poslovno okruženje koje je Hrvatska stvorila za sve multinacionalne kompanije jednako i nadamo se da će zemlja nastaviti primjenjivati nediskriminirajući pristup prema svim dobavljačima kibernetičke opreme, zahtijevajući od svih da se jednako pridržavaju EU 5G standarda kibernetičke sigurnosti i mehanizma provjere.

Upravljanje kibernetičkom sigurnošću trebalo bi se usredotočiti na rješavanje problema. Kibernetička sigurnost tehničko je pitanje i mora se riješiti tehničkim sredstvima. Političke taktike za postizanje hegemonije u globalnom natjecanju, poput isključivanja određenih dobavljača na temelju zemlje porijekla, nisu učinkovite u borbi za kibernetičku sigurnost.

Huawei je u proteklih 30 godina isporučio opremu koju koristi tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada se nije dogodio nijedan zlonamjerni incident kibernetičke sigurnosti zbog upotrebe Huawei opreme niti su postojali dokazi protiv naše kompanije. Uvijek se pridržavamo međunarodnih i lokalnih zakona, propisa i poslovne etike.

Do sada uživamo povjerenje mnogih europskih zemalja i njezinih građana, kao i hrvatske vlade i naroda. Imamo čvrsto uporište s našim 5G rješenjima u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Austriji i Mađarskoj", odgovorili su američkom državnom tajniku iz Huaweija.