Otkriven Skygofree spyware za Android uređaje

Stručnjaci iz Kaspersky Labsa otkrili su napredni spyware Skygofree namijenjen Android uređajima koji je aktivan posljednje četiri godine i pripisuje se talijanskoj tvrtki Negg

Matija Pavlić srijeda, 17. siječnja 2018. u 07:00

Stručnjaci iz Kaspersky Labsa otkrili su novi opasni spyware namijenjen Android mobilnim uređajima koji egzistira još od 2014. godine. Spyware nazvan Skygofree namijenjen je specifičnim metama i tijekom godina postojanja nadograđivao se novim naprednim mogućnostima.

Neke od takvih mogućnosti su automatska aktivacija snimanja zvučnih zapisa s obzirom na lokaciju inficiranog uređaja, uporaba funkcionalnosti Accessibility Services za krađu poruka sa servisa WhatsApp te povezivanje inficiranih uređaja na maliciozne Wi-Fi mreže koje kontroliraju sami napadači.

Kaspersky Labs ovaj spyware povezuje s talijanskom tvrtkom Negg koja se inače specijalizirala za legalne alate za hakiranje. Jednom kada je instaliran na inficirani uređaj spyware se skriva u obliku pozadinskih procesa, a sadrži i opciju samozaštite.

Iskorištava određene propuste kako bi dobio root pristup na zaraženom uređaju, dok putem kontrolnog i komandnog poslužitelja napadači mogu na inficiranom uređaju s daljine okidati fotografije, snimati video isječke, snimati telefonske pozive i dobiti podatke o razmijenjenim SMS-ovima, saznati geolokaciju inficiranog uređaja, dobiti uvid u kalendare te prikupiti druge važne informacije s uređaja. Ističe se kako je namjera autora ovog spywarea proširiti se i na Windows računala, s obzirom da je otkrivena varijanta ovog spywarea za Windows računala.