S Play Storea uklonjeno 13 malicioznih aplikacija prerušenih u igre

Zahvaljujući otkriću ESET-ova developera Lukasa Stefankova, Google je iz trgovine aplikacija Play Store uklonio 13 malicioznih aplikacija koje su se predstavljale kao igre

Matija Pavlić četvrtak, 22. studenog 2018. u 06:00

Sigurnosni stručnjak tvrtke ESET, Lukas Stefanko, otkrio je 13 malicioznih aplikacija na Googleovoj trgovini aplikaciji Play Store.

Riječ je o aplikacijama koje se predstavljaju kao igre, a zapravo je riječ o aplikacijama koje na uređaje korisnika instaliraju malware. Igre su do Stefankova otkrića na razne uređaje instalirane oko 580 tisuća puta.

Ništa ne sluteći, korisnici su instalirali malware aplikacije zamaskirane u razne igre vožnje koje su se rušile odmah po pokretanju, a na telefonu je već tada instaliran malware koji ima gotovo puni pristup mrežnom prometu na inficiranom uređaju.

Sve inficirane aplikacije imaju jednog potpisanog developera, Luiza O Pinta, dok se iza domena koja širi malware krije turski developer Mert Ozek. Nakon Stefankove dojave, Google je uklonio svih 13 malicioznih aplikacija s Google Playa.