SAD i Velika Britanija negiraju kinesko masovno špijuniranje servera putem posebnih čipova

Bloombergovo kontroverzno otkriće navodnog špijuniranja servera putem posebnih u njih ugrađenih čipova demantirano je i od strane službenih vlasti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. listopada 2018. u 06:00

Proteklog je tjedna u tehnološkim medijima diljem svijeta vrlo glasno odjeknula opsežna Bloombergova reportaža u kojoj se u detalje opisivalo kako je službeni Peking, putem kompanija koje u Kini proizvode servere, u njih ugrađivao posebne špijunske mikročipove. Iako je Bloomberg svoju priču potvrdio iz više izvora, u samom su članku odmah objavili i kako su svi službeni izvori demantirali sve njezine elemente.

Svejedno, "otkriće" masovne špijunaže dovoljno je bilo kontroverzno pa su ga u dodatnim priopćenjima po objavi negirali i iz Applea i Amazona, dvaju kompanija koje su izrijekom bile navedene kako mete špijunaže. U danima nakon toga uslijedili su i demantiji iz službenog Londona i Washingtona.

Bloomberg i dalje stoji iza objavljenih podataka

GCHQ, britanska tajna služba putem svojeg je odjela za kibernetički kriminal (National Cyber Security Centre) za Reuters poručila kako nema nikakvog razloga ne vjerovati Appleu i Amazonu i njihovim demantijima Bloombergovih informacija. Britanska je agencija svejedno pozvala sigurnosne stručnjake koji imaju relevantne informacije o ovom slučaju da im se jave.

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti službeno je priopćilo da su svjesni izvješća o kompromitiranom lancu dobave informatičke opreme iz Kine. No, složili su se s kolegama iz GCHQ-a u ocjeni kako se izjave kompanija o nepostojanju špijunskog hardvera u njihovim uređajima mogu smatrati istinitima.