Sigurnosni ključevi umjesto lozinki na Googleovim računima korišteni preko milijardu puta

Na Svjetski dan lozinki Google je objavio zanimljive podatke vezane uz tehnologiju kojom se lozinke polako izbacuju iz upotrebe

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. svibnja 2024. u 20:40

Svjetski dan lozinki obilježava se prvog četvrtka u svibnju. Prije dvije godine na taj je dan Google uveo službenu podršku za sigurnosne ključeve, odnosno passkey, tehnologiju koja će zamijeniti lozinke. Prošle godine uveli su i mogućnost prijave na Gmail korištenjem iste metode, a za ovogodišnji "svečani" dan objavili su i zanimljivu statistiku: otkako su uveli podršku, pomoću sigurnosnih su se ključeva korisnici na Googleove račune prijavili više od milijardu puta, na više od 400 milijuna korisničkih računa.

Passkey sve šire prihvaćen

Google sada najavljuje i širenje tog uspješnog programa povećane sigurnosne zaštite. Ubuduće će se uz pomoć passkeya biti moguće prijaviti i na vanjske servise, koji koriste njihov sustav autentifikacije. Time će podrška u teoriji biti proširena na 2,4 milijarde računa na 3,4 milijuna aplikacija i stranica.

Iz kompanije još jednom ističu da je tehnologija prijave sigurnosnim ključem jednostavna za korištenje, otporna na phishing i slične napade, a oslanja se samo na biometriju (snimanje lica ili otiska prsta), čime je i 50% brže prijaviti se tako nego upisujući lozinku. Novi standard prihvaća i sve više kompanija, primjerice Microsoft, Apple, Amazon, 1Password, Dashlane ili Shopify – čineći iskustvo prijave lakšim, a korištenje usluga sigurnijim.

Googleovci pozivaju sve svoje korisnike, koji to još nisu učinili, da aktiviraju passkey tehnologiju. To se može učiniti posjetom ovoj stranici te praćenjem njihovih uputa.