Zbogom lozinkama za Gmail - Google omogućio prijavu na račune bez lozinke, samo uz passkey

Budućnost sigurnosti na Internetu ne uključuje lozinke, već hardverske ključeve povezane s biometrijskim sustavima provjere identiteta, a Googleov potez mogao bi mnogo toga promijeniti

Sandro Vrbanus srijeda, 3. svibnja 2023. u 20:05

Tri velike tehnološke kompanije, Apple, Microsoft i Google, još prije godinu dana priključile su se alijansi FIDO, koja radi na tome da se web stranicama i aplikacijama otvori mogućnost end-to-end kriptiranog sustava prijave, bez korištenja lozinki. Prema FIDO standardu, prijava na web servise ili mobilne aplikacije odvijat će se jednostavnim otključavanjem mobitela nekim od biometrijskih senzora (u pravilu lica ili otiska prsta). Sa servisima se tako više neće razmjenjivati lozinke (passwords), već ključevi (passkey), pohranjeni na samom uređaju i vezani uz njegov hardver.

Zbogom lozinkama za Gmail

Ovakav način prijave već možete koristiti za pristup Microsoftovom računu, a od sada ga je svim korisnicima ponudio i Google. Kako stoji u njihovoj objavi, sigurnosni su ključevi (passkey) najlakši te ujedno i najsigurniji način prijave na web stranice, aplikacije i druge servise. Oni predstavljaju značajan korak prema budućnosti bez lozinki. Ako uzmemo u obzir da samo Gmail ima više od 2 milijarde korisnika, uvođenje prijave na ovaj način moglo bi značajno poboljšati sigurnosno stanje u cijelom svijetu.

Objava o širokoj primjeni passkey prijave dolazi uoči svjetskog dana lozinki, 4. svibnja, a iz Googla poručuju kako će ona biti dostupna svim korisnicima na svim njihovim glavnim servisima. Naravno, korištenje ovog načina provjere identiteta neće biti obvezan, već će korisnici moći i dalje koristiti lozinke ili dvofaktorsku provjeru – no sigurno je da će biti sigurniji i preporučljiviji.

Želite li i sami zaboraviti na lozinku za prijavu na Googleove servise, u taj se proces možete upustiti na ovom mjestu.