Tko u Rusiji, na sofisticirani način, špijunira korisnike iPhonea?

Moskovska sigurnosna kompanija Kaspersky opisala je visoko sofisticirani i ciljani napad na mobitele svojih zaposlenika, a ruska obavještajna agencija optužuje američku agenciju NSA za slične aktivnosti

Sandro Vrbanus petak, 2. lipnja 2023. u 13:13

Stručnjaci ruske sigurnosne kompanija Kaspersky otkrili su iznimno kompleksan, profesionalno izveden i ciljani kibernetički napad na Appleove uređaje u vlasništvu njihovih zaposlenika. Cilj tog napada, koji su nazvali "Triangulation" je, kažu, neprimjetno ubacivanje špijunskog softvera na iPhone njihovih srednje i visoko rangiranih menadžera te izvlačenje podataka.

Napad je navodno nemoguće primijetiti. Maliciozni se softver isporučuje "nevidljivom" iMessage porukom s privitkom, koji se samostalno instalira na iPhone koristeći niz neotkrivenih sigurnosnih propusta. Sve to odvija se bez ikakve potrebe za interakcijom s korisnikom, a jednom kad je instaliran, ovaj spyware na udaljene poslužitelje šalje zabilježene vrlo osjetljive podatke – primjerice, snimke zabilježene mikrofonom, fotografije, geolokaciju i slično.

"iOS je raj za spyware"

Njihovi stručnjaci pišu kako, zbog zatvorene prirode iOS-a, još nisu pronašli način za ukloniti ovaj spyware bez gubitka korisničkih podataka, već im je to pošlo za rukom tek potpunim resetiranjem uređaja na tvorničke postavke i instaliranjem novog "čistog" iOS-a. Riječ je o vrlo naprednom i visoko ciljanom te učinkovitom napadu, koji, očito, predstavlja velik izazov i za najbolje sigurnosne stručnjake.

Kaspersky u svojem priopćenju ističe kako je iOS "crna kutija" u kojoj se špijunski softver lako može skrivati i godinama te je kao takav idealno mjesto za ovakve aktivnosti. Samo Apple, kažu, posjeduje alate za otkivanje zlonamjernih programa i sigurnosnu analizu, pa svojim monopolom ugrožavaju sigurnost korisnika dok im pružaju osjećaj lažne sigurnosti, smatraju u ovoj kompaniji.

Špijuniranje tisuća iPhonea

Gotovo istodobno i ruska je obavještajna agencija FSB izišla u javnost s priopćenjem na istu temu. Oni kažu kako su otkrili obavještajne aktivnosti američkih agencija upravo na Appleovim mobilnim uređajima. Prema njima, također je riječ o špijuniranju putem iPhonea do sada neviđenom metodom. Otkrili su, kažu, više tisuća mobitela s istom zarazom, kako na uređajima ruskih državljana, tako i kod stranih diplomata koji rade u toj zemlji.

Prema FSB-u, dokazi upućuju na to da američka agencija NSA usko surađuje s Appleom, kako bi prikrila tragove. Optužuju i Apple da obavještajcima daje široku paletu prilika za nadzor raznih korisnika njihovih uređaja, tj. bilo koga tko im je od interesa.

Nigdje nije eksplicitno napisano da su navedeni slučajevi povezani, no tajming objava i vrlo slična tematika navode na zaključak da je riječ o istoj špijunskoj kampanji. Iz Applea su već putem glasnogovornika izjavili kako oni nikada nisu niti s jednom vlasti surađivali kako bi u svoje proizvode ugradili tzv. "stražnja vrata" te da to nikada niti neće učiniti.