TSMC zaustavio proizvodnju uslijed upada računalnog virusa

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., jedan od najvećih proizvođača poluvodičkih čipova u svijetu, u petak je pretrpio zastoj proizvodnje uzrokovan virusom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. u 06:00

Tajvanski TSMC, najveći nezavisni proizvođač poluvodičkih čipova na svijetu, u petak je doživio probleme i zastoje u svojim proizvodnim pogonima. Uzrok prekida proizvodnje bila je zaraza računalnim virusom, koji je napao nekoliko njihovih glavnih proizvodnih pogona. Zbog ovog je napada zaustavljena proizvodnja, a cijeli slučaj već je proglašen jednim od najvećih zastoja u povijesti ove kompanije.

Zastoj u proizvodnji dogodio se na više mjesta unutar kompanije, a dijelovi tvornica nastavili su raditi ubrzo nakon upada virusa. Međutim, šteta još nije u potpunosti sanirana niti je proizvodnja u punom pogonu – potpuni oporavak očekuje se tijekom ponedjeljka za kada je najavljeno i više informacija o ovom događaju. Ono što se za sada zna jest da nije bila riječ o hakerskom napadu, već da je do zaraze virusom došlo na neki drugi način.

Ostale detalje o vrsti malwarea koji je prouzročio ovako velike probleme u proizvodnji iz TSMC-a nisu objavili. U priopćenju za medije ustvrdili su da očekuju određena kašnjenja u isporukama i ponešto dodatnih troškova. Utjecaj ovog slučaja na kvartalni prihod kompanije mogao bi biti do čak 3%, a utjecaj na ukupni udio dobiti do jednog postotnog boda.

TSMC inače ekskluzivno proizvodi SoC-ove za iPhone, a drugi klijenti su mu AMD, NVIDIA i Qualcomm. Za sada također nije poznato hoće li ovaj prekid proizvodnje donijeti i određene probleme ovim kompanijama u vidu kratkotrajne nestašice čipova.