Žarulja može biti pretvorena u pasivni prislušni uređaj

Znanstvenici s izraelskog sveučilišta otkrili su da se zvuk u nekoj prostoriji može čuti samo ako na dovoljno precizan način, čak i iz daljine, mjerite vibracije žarulje koja se tamo nalazi

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. lipnja 2020. u 07:00

Na sigurnosnoj konferenciji BlackHat USA ovoga ljeta bit će predstavljen znanstveni rad tima istraživača s izraelskog sveučilišta Ben-Gurion u Negevu, a koji opisuje novootkrivenu metodu prisluškivanja razgovora na daljinu, ali bez korištenja prislušnih uređaja. Ovaj rad dostupan je javnosti već sada, a opisuje način dobivanja dovoljno podataka o zvukovima iz pojedine prostorije, samo ako imate vizualni kontakt s žaruljom koja se nalazi u istoj toj prostoriji.

Zvučni valovi, odnosno fluktuacije u tlaku zraka koje nastaju prilikom govora, šire se kroz zrak i uzrokuju vibracije na staklenom tijelu žarulje koja visi u prostoriji. Znanstvenici su se zapitali bi li bilo moguće ove vibracije "pročitati" iz daljine i tako čuti što se u prostoriji događa – i uspjeli su.

Ne samo da su uspjeli pretvoriti žarulju (LED ili običnu, svejedno) u pasivni prislušni uređaj nego su demonstrirali i način da to učine izvan prostorije i u stvarnom vremenu. Za to su se poslužili činjenicom da vibracije tijela žarulje izazivaju i malene promjene u emitiranom svjetlu. Nakon što je žarulja "prevela" zvučne signale u svjetlosne, sve što treba učiniti jest zabilježiti ih i interpretirati, odnosno pretvoriti natrag u zvučne valove (uz nekoliko stupnjeva "pročišćavanja" signala).

Srećom, lako se zaštititi

Ovaj načn prisluškivanja nazvali su "Lamphone" i u detalje opisali kako isti funkcionira. Za prisluškivanje ovom metodom potrebno je imati fiksnu kameru kojom bi se snimala žarulja, što je izvedivo i iz veće daljine uz pomoć teleskopa. Riječ je o vibracijama koje se mjere u milistupnjevima, pa je preciznost opreme ključna.

U eksperimentima je pokazano da se zvuk iz prostorije na ovaj način može uhvatiti s udaljenosti od 25 metara, iz susjedne zgrade – a osim razgovora uspješno su snimljene i dvije pjesme, i to dovoljno kvalitetno da ih prepozna aplikacija Shazam.

Ovaj sofisticirani način prisluškivanja može gotovo svačiju privatnost izložiti neželjenim slušateljima. Ako se pitate kako se od toga zaštititi, Izraelci imaju odgovor: korstite žarulje koje emitiraju manje svjetlosti, one veće mase koje slabije vibriraju, ili jednostavno – navucite zastore.