Apple predstavio novi statusni simbol zlatne mladeži i nogometaša - bežične slušalice AirPods Max

Po cijeni od 549 dolara od danas se mogu naručiti Appleove nove bežične slušalice pune veličine, s funkcijom poništavanja pozadinske buke, digitalnom krunom i mnogim naprednim tehnologijama

Sandro Vrbanus utorak, 8. prosinca 2020. u 17:04

Pomalo neočekivano, pogotovo iz razloga što su ove jeseni već imali tri događanja s predstavljanjima novih proizvoda, Apple je danas u prodaju putem običnog priopćenja za medije pustio novi model bežičnih over ear slušalica naziva AirPods Max. Za ovaj smo model znali već nekoliko mjeseci, pojedini leakeri govorili su da bi se mogao pojaviti pod imenom AirPods Studio, no malo tko je očekivao da ćemo ih u prodaji vidjeti već sada, prije Božića, tradicionalno najboljeg vremena za lansiranje gadgeta.

AirPods Max nude eliminiranje vanjske buke (noise cancellation), kao i "tranparency" način rada s tek djelomičnim poništavanjem buke. Dolaze u pet boja (siva, srebrna, nebesko plava, zelena i ružičasta), a naručiti ih se može već danas putem Appleovog webshopa u SAD-u i još 25 zemalja, među kojima za sada nema Hrvatske. Cijena im je 549 dolara.

U unutrašnjosti slušalica krije se Appleov čip H1, poznat iz in-ear Airpodsa, koji omogućava bežično spajanje putem Bluetooth 5.0 veze. Okvir slušalica načinjen je od nehrđajućeg čelika, a funkcijama se upravlja digitalnom krunom na vrhu, dodatkom već odavno iskušanim na pametnim satovima Apple Watch. Suprotno očekivanjima, AirPods Max imat će označenu lijevu i desnu slušalicu, tj. neće se služiti tehnologijom raspoznavanja orijentacije na glavi korisnika.

Pogled odozgo na digitalnu krunu
Pogled odozgo na digitalnu krunu

Za zvuk su zaduženi 40-milimetarski zvučnici, a zvuk bi, ako je suditi prema ranijim Appleovim proizvodima u ovom segmentu, trebao biti na visokoj razini kvalitete. Za to će se pobrinuti i tehnologija Adaptive EQ koja prilagođava zvučnu sliku okolini i načinu korištenja slušalica u stvarnom vremenu.

AirPods Max moći će reproducirati i zapise snimljene u "prostornim" 5.1, 7.1, te Dolby Atmos tehnologijama. Pratit će kretanje glave korisnika kako bi on imao osjećaj da zvuk uvijek dolazi iz istog pravca, bez obzira kamo se okretao. Prepoznavanje položaja koristit će se i za automatsko pauziranje reprodukcije kada korisnik skine slušalice. Baterija će pružati do 20 sati rada s uključenim opcijama prostornog zvuka i poništavanjem buke.