Upravljanje AirPods slušalicama gestama – jezika i lica?

Appleu je ovoga tjedna odobren patent koji opisuje novu metodu upravljanja bežičnim slušalicama. Ona bi mogla uključivati geste rukama, pomicanje glave, ali i pucketanje jezikom ili cvokotanje zubima

Sandro Vrbanus petak, 25. prosinca 2020. u 17:49

Apple je ovoga tjedna dobio još jedan patent, za koji je zahtjev predan još u kolovozu 2018. godine. Ovoga puta radi se o inovativnom načinu kontrole rada bežičnih slušalica koji bi uključivao geste, ali ne one na kakve smo navikli. Appleovi inženjeri dovinuli su se tome da bi promjenu pjesme, razine glasnoće i druge funkcije slušalica trebalo biti moguće kontrolirati gestama ruku, lica, glave i drugih organa.

Njihov novi patent tako opisuje načine na koje bi korisnik mogao slušalicama zadavati naredbe. Spominju se tako mahanje rukama oko slušalica ili dodirivanje lica, što bi slušalice mogle registrirati svojim senzorima. No, možda bi takvo lamatanje rukama oko glave bilo nezgodno u svim situacijama, pa su se u Appleu dosjetili da ljudi imaju i druge organe u blizini slušalica koje mogu pomicati.

Iz patenta
Iz patenta

Neke buduće AirPods slušalice tako bi mogle reagirati i na pomicanje glave, ali i pucketanje jezikom, pomicanje lica ili primjerice cvokotanje zubima. Nije nužno, kažu, da ove akcije budu glasne – senzori bi ih mogli registrirati i kada ih ljudsko uho ne može čuti. Svaka od navedenih gesti mogla bi imati pripadajuću funkciju koja bi se aktivirala u slučaju da ih slušalice pravilno zabilježe.

Možda ovaj izum isprva zvuči nepotrebno, no ako uzmemo u obzir da bi mogao pomoći osobama s invaliditetom u korištenju elektroničkih uređaja i pretvoriti im slušalice u ulaznu jedinicu, Appleova inovacija možda ima mnogo više potencijala. Dakako, sve to je pod znakom pitanja jer Apple, kao i druge kompanije, često patentiraju tehnologije koje nikada ne zažive u finalnim proizvodima.