Adobe se "bori" protiv piratiziranja 27 godina starog Acrobat Readera

Acrobat Reader 1.0 za MS-DOS objavljen je u ljeto 1993. godine, prije više od 27 godina, a danas ga se može besplatno skinuti s Interneta. No, ako ga pokušate promovirati mogli biste zapasti u probleme

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. ožujka 2021. u 12:15

Zanimljiva crtica iz svijeta softvera i zaštite autorskih prava dogodila se ovih dana, a vezana je uz Adobeov softver za čitanje PDF dokumenata Acrobat Reader. Ništa neobično ne bi bilo da Adobe želi zaštiti neovlaštenu distribuciju kakvog aktualnog komada softvera, no kada pošalju DMCA obavijest o uklanjanju neovlaštenih linkova za program iz 1993. godine, onda je to popriličan kuriozitet.

Priča počinje još 2016. godine, kada je Mikko Hyppönen, sigurnosni stručnjak kompanije F-Secure, na svojem Twitter računu objavio poveznicu na stranicu WinWorld, repozitorij staroga i gotovo zaboravljenoga softvera. Linkao je Hyppönen na mjesto s kojeg se dan-danas može preuzeti Acrobat Reader 1.0, prva inačica PDF čitača iz vremena kada se ovaj format datoteke tek bio pojavio. Acrobat Reader načinjen je za rad pod operacijskim sustavom MS-DOS i kao takav danas može poslužiti tek kao muzejski primjerak osobnog računalstva iz njegove rane faze.

Nastavak ove priče dogodio se prošloga tjedna, kada je Twitter od Adoba dobio prigovor, odnosno DMCA zahtjev za uklanjanje Hyppönenovog pet godina starog tvita – jer, navodno, krši njihova autorska prava. Twitter je promptno uklonio objavu i privremeno blokirao korisnički račun s kojeg je objavljena, no nakon nekoliko dana sve je vraćeno u prvobitno stanje.

Što je, dakle, nagnalo Adobe da se bori protiv piratiziranja zastarjelog softvera? Čini se kako je riječ o automatiziranom procesu kojim se ova kompanija brani od ilegalne distribucije svojih proizvoda, ali onih novijega datuma. Pritužbu je za njih poslala kompanija Incopro koja se bavi automatiziranjem ovakvih akcija. Link na prvu inačicu Acrobat Readera očito je slučajno upao u njihove filtere koji traže pirate po društvenim mrežama.

U konačnici, sve se završilo bez problema. Sama stranica WinWorld, na kojoj se ovaj softver može besplatno preuzeti, i dalje radi normalno, Hyppönen je dobio kontrolu nad Twitter računom, izvorna objava je vraćena, i svi su sretni i zadovoljni – pa ovu epizodu klasificiramo tek kao zabavnu bizarnost.