Mozilla polako počinje s gašenjem podrške za Flash u Firefoxu

Mozilla se polako priprema na službeno Adobeovo gašenje podrške za Flash, što je komponenta koji bi od početka iduće godine prema zadanim postavkama trebala biti blokirana unutar Firefoxa

Matija Pavlić ponedjeljak, 14. siječnja 2019. u 14:23

Već je poznato kako će i sama tvrtka Adobe iduće godine ukinuti podršku za Flash, a to polako čine i tvrtke koje stoje iza softvera koji još uvijek podržava Flash. Tako i Mozilla polako kreće u gašenje podrške za Flash unutar svojeg internetskog preglednika Firefox.

Firefox još od 2015. godine blokira Flash porukom na zaslonu u kojoj se korisnike pita žele li aktivirati Flash za tu specifičnu stranicu. Prema pisanju internetske stranice GHacks, dolaskom inačice preglednika Firefox 69 prvo u Nightly, pa u beta pa u stabilnoj inačici (koja se očekuje u rujnu ove godine) Flash će biti blokiran prema zadanim postavkama te će biti potrebna intervencija korisnika kako bi se on ponovno aktivirao.

Na početku iduće godine nove inačice Firefoxa više neće imati podršku za Adobeov Flash plugin. Od 2021. godine Mozilla će u potpunosti blokirati Flash unutar Firefoxa zbog isteka službene podrške i manjka sigurnosnih nadogradnji za tu komponentu.

Od Flasha uskoro namjeravaju odustati i druge tvrtke kao što su Google i Microsoft koje također namjeravaju izbaciti podršku za tu komponentu iz svojih internetskih preglednika.