S 2020. godinom u povijest smo poslali i Flash

Adobeova tehnologija iznimno popularna u počecima razvoja weba pokazala se kao puna sigurnosnih propusta, pa je odlučeno da će biti ugašena. S prvim danom ove godine to se i dogodilo

Sandro Vrbanus petak, 1. siječnja 2021. u 18:00

Prvi dan 2021. godine ujedno je i dan u kojem je Flash, internetski dodatak koji je omogućavao animirani sadržaj u ranim danima weba, postao dijelom povijesti. Iako je ova tehnologija već godinama trn u oku mnogima, pa su je prestali podržavati gotovo svi internetski preglednici, Adobe je ranije prošle godine bio najavio da će oni Flash podržavati do kraja godine.

S početkom 2021. (točnije, od 12. siječnja) Adobe će blokirati izvođenje Flash sadržaja u Flash Playeru, a svim korisnicima poručuju da je vrijeme da Flash Player deinstaliraju s računala. Niti jedna verzija Flasha više neće biti službeno dostupna za preuzimanje, nadogradnji više neće biti (osim sigurnosnih zakrpa do kraja godine), a Flash sadržaj bit će blokiran i u svim aktivnim verzijama Windowsa.

Kraj jedne ere

U tri godine, koliko je stara najava o gašenju Flasha, Adobe je surađivao s developerima i kompanijama koje stoje iza najpopularnijih web preglednika, kako bi zamijenio svoju multimedijsku tehnologiju nekom od novijih, kao što su HTML5, WebGL, ili WebAssembly. Bilo je to sasvim dovoljno da se web potpuno oslobodi od Flasha i brojnih sigurnosnih problema koje je sa sobom nosio. S obzirom na to, današnje "ubijanje" Flasha ne bi trebalo biti posebno značajno korisnicima, osim što će simbolički označiti kraj jedne ere na webu.