VLC preuzet preko 3 milijarde puta

Popularni program otvorenog koda za reprodukciju video i audio sadržaja VLC, ovih je dana prešao brojku od 3 milijarde preuzimanja u cijelom svijetu i na svim platformama na kojima je prisutan

Matija Pavlić ponedjeljak, 14. siječnja 2019. u 06:30

Popularni program otvorenog koda za reprodukciju video ali i audio sadržaja VLC ovih se dana pohvalio okruglom brojkom, dosad je preuzet više od 3 milijarde preuzimanja u cijelom svijetu na različitim platformama na kojima je prisutan.

Riječ je o softveru koji je prisutan na Windowsima, macOS-u, Linux distribucijama, Androidu, iOS-u, Chrome OS-u te na sada već pomalo ugaslom Microsoftovom Windows Phone OS-u. Upravo je to, ali i mogućnost reprodukcije velikog broja različitih video i audio formata bez potrebe za instalacijom dodatnih kodeka razlog njegove velike popularnosti među korisnicima.

VLC je prvu milijardu preuzimanja zabilježio 2012. godine, drugu milijardu 2016. godine, a sada treću u povodu izlaska nove inačice VLC 3.0.6 inačice. Tom prigodom najavljen je i dolazak podrške za Appleov AirPlay i na Android uređaje što je opcija koja bi trebala biti implementirana u idućih mjesec dana.

Također, neprofitna organizacija VideoLAN koja stoji iza VLC-a najavila i kako već radi ne jubilarnoj četvrtoj inačici VLC-a koja će donijeti neke dugo priželjkivane mogućnosti koje zasad nisu otkrivene.