Buffalo predstavio minijaturni portabilni SSD - SSD-PSMU3

Japanska tvrtka Buffalo predstavila je minijaturni prijenosni SSD (SSD-PSMU3) koji osim što je portabilan, još je i lagan te otporan na padove prema američkom vojnom standardu MIL-STD-810G 516.6

Stjepan Bilić petak, 13. ožujka 2020. u 06:00

Japanska tvrtka Buffalo predstavila je novu seriju prijenosnih SSD-ova – SSD-PSMU3. Posebnost ove serije je u njezinoj veličini, točnije u veličini kućišta koje je manje od bankovne debitne ili kreditne kartice.

Buffalo SSD-PSMU3 dolazi u četiri modela i tri boje. Kupci s japanskog tržišta na raspolaganju će imati modele kapaciteta 120 GB, 250 GB, 480 GB i 960 GB u kako smo naveli tri različite boje kućišta – Moss Blue, Ultra White i Smoky Pink.

Što se performansi tiče SSD-PSMU3 serija nije najbrža na svijetu. Odlikuje ju USB 3.2 sučelje prve generacije i maksimalna brzina prijenosa podataka do 430 MB/s. No obaranje svjetskih rekorda u brzini nije namjena ove serije, već laka prenosivost podataka uz što manje dimenzije i masu uređaja.

Buffalo SSD-PSMU3 SSD-ovi imaju dimenzije od 59,5 x 33 x 9,5 milimetara te masu od samo 15 grama (masa uređaja bez priključenog kabela). Budući je kućište dosta malo proizvođač je na jednom od rubova kućišta ugradio i prorez kako bi se SSD mogao zakačiti za kakvu vezicu ili privjesak. Nažalost, proizvođač je ovu seriju opremio Micro-B konektorom umjesto modernijim USB-C konektorom. No unutar pakiranja isporučuju se kabeli sa USB Type-A i USB Type-C konektorima.

Kako smo u uvodu naveli, SSD-PSMU3 je otporan na padove prema specifikacijama američkog vojnog standarda MIL-STD-810G 516.6. Pad s visina do 1,2 metara ne bi trebale oštetiti kako kućište tako ni komponente unutar njega. Inače proizvođač na svojim stranicama navodi kako je serija SSD-PSMU3 testirana na ukupno 26 uzastopnih padova s visine od 122 centimetara.

Za početak SSD-PSMU3 serija bit će dostupna na japanskom tržištu, a o dostupnosti na globalnom tržištu proizvođač se još mora oglasiti. Cijene na japanskom tržištu kreću se od 5.700 do 22.300 jena, što bi bilo između 366 HRK i 1.433 HRK, ovisno o kapacitetu.