Mirovinski fondovi bi uskoro mogli početi ulagati u hrvatske startupe

Prema prijedlogu Ministarstva rada i mirovinskog sustava hrvatskim bi mirovinskim fondovima u ograničenoj mjeri trebala biti dozvoljena i vrlo rizična ulaganja

Sandro Vrbanus srijeda, 14. studenog 2018. u 19:35

Ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić priprema novu mirovinsku reformu koja bi se uskoro mogla naći na saborskim klupama. Između dva čitanja novih zakona u prijedloge nove regulative trebala bi, prema pisanjima domaćih medija, biti dodana nova mogućnost koja se tiče drugog mirovinskog stupa u koji hrvatski radnici uplaćuju sredstva za mirovine. Prema najavljenim izmjenama mirovinskim fondovima koji upravljaju ovim sredstvima trebalo bi biti omogućeno da, do određenog iznosa, novac budućih hrvatskih umirovljenika ulažu i u – hrvatske startup kompanije.

Mirovinski fondovi, koji raspolažu s oko 94 milijarde kuna, od sada će moći ulagati u mikro, male i srednje tvrtke, a ukupna ulaganja u ovakve kompanije ne bi smjela iznositi preko 100 milijuna kuna, odnosno do 0,2% imovine pojedinog mirovinskog fonda. Predstavnici fondova sami su zatražili ovu mogućnost jer smatraju da ovako relativno malen iznos ulaganja za njih mladim startupima može biti vrlo velik poticaj za rast.

Ulaganja u startupe inače su među najrizičnijim mogućim ulaganjima. Prema podacima iz SAD-a, gdje je startup scena daleko razvijenija, oko 50% startupa ne doživi 5, a preko 70% njih ne doživi 10 godina poslovanja. Općenite statistike kažu kako manje od 10% startupa uspije opstati na tržištu. Naravno, ovako visok rizik donosi i visoke potencijalne dobitke – pa oni malobrojni startupi koji se uspiju probiti do kupaca obično svojim ranim ulagačima donose vrlo visoke stope povrata na investiciju.

Reakcije javnosti na ovu su najavu podijeljene. Neki smatraju kako je poticanje domaćih kompanija pozitivan pomak koji će oživjeti startup scenu, a pritom neće ugroziti imovinu mirovinskih fondova. Kritičari pak govore da ovaj potez vodi "kockanju" s mirovinama, te da bi mirovinski fondovi trebali ulagati u mnogo stabilnije i konzervativnije oblike imovine nego što su to startup kompanije.