Startupima u Hrvatskoj na raspolaganju 80 milijuna eura iz novog fonda rizičnog kapitala

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Europska investicijska banka i Europski investicijski fond nastavljaju s provedbom plana o financiranju startupa kroz novi Fond rizičnog kapitala

Sandro Vrbanus srijeda, 20. rujna 2023. u 11:05

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je s Europskom investicijskom bankom i Europskim investicijskim fondom sporazum o nastavku suradnje, u sklopu koje je lansiran novi financijski instrument. Program nazvan Croatian Venture Capital Initiative II nastavak je programa koji je u Hrvatskoj debitirao 2018. godine.

Sporazum su krajem prošloga tjedna potpisali ministar Šime Erlić, potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska te voditelj Direkcije upravljanja mandatima Gabriele Todesca. Na službenom uručivanju Sporazuma istaknuto je da je za njegovu realizaciju namijenjeno 80 milijuna eura, kako bi se omogućio kontinuitet u pružanju potpore razvoju hrvatskog startup tržišta u novoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027.

Potpora tech poduzetnicima

"U sklopu novog programskog razdoblja planiramo ukupno provesti 8 financijskih instrumenata za potporu poduzetnicima u Hrvatskoj, što će omogućiti dodatna značajna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo", naglasio je ministar.

📷 MRRFEU
MRRFEU

Ranija verzija ovog financijskog instrumenta, nazvana "ESIF Fond rizičnog kapitala", pokazala se iznimno uspješnom u prethodnom financijskom razdoblju. "Tadašnji financijski instrument postigao je iznadprosječan uspjeh rezultirajući s više od 140 investicija u ukupnom iznosu od 31 milijun eura. S obzirom na to da je naglasak na digitalizaciji, ne čudi da je najveći interes pokazala upravo hrvatska tehnološka scena", istaknuo je ministar Erlić.

Za mikro, mala i srednja poduzeća

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska osvrnula se na održivost kao važan aspekt poslovanja: "Podržavajući nove tehnologije i inovativne ideje te potičući njihov rast, rizični kapital može odigrati važnu ulogu u ostvarivanju zelene i digitalne tranzicije. Zato Europska investicijska banka nastoji poduprijeti inicijative koje pozitivno utječu i na klimatske i na poslovne ciljeve, čime se osigurava pravedna tranzicija za sve građane Europske unije".

Nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o financiranju, sljedeći korak je objava javnog poziva za upravitelja Fonda rizičnog kapitala. Ministar je naglasio kako će upravitelj imati autonomiju u svom djelovanju, a sva sredstva Fonda namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzećima koji razvijaju inovativne proizvode u Hrvatskoj i izlaze na svjetsko tržište.

Istaknuo je i ključnu prednost ovakvih financijskih instrumenata u odnosu na bespovratna sredstva, budući da je ovdje riječ o izravnom (equity) ulaganju u startupe: "U današnjim vremenima rasta kamatnih stopa, šaljemo važnu poruku poduzetnicima da nudimo alternativu u financiranju njihovog rasta".