Honor V6, tablet napravljen po uzoru na iPad Pro

Honor V6, novi je tablet tvrtke Honor kojeg odlikuje velika dijagonala i razlučivost zaslona, brz SoC te podrška za 5G mreže i digitalnu olovku, Magic Pencil

Stjepan Bilić utorak, 19. svibnja 2020. u 14:38

Honor je službeno predstavio tablet V6, koji će na pojedinim tržištima biti plasiran i pod nazivom Glory Tablet V6. Odmah na prvu na temelju dizajna i dodatne opreme vidljivo je kako V6 nastao kao odgovor na Appleov 11“ iPad Pro. Naime, osim samog tableta, kupcima će na raspolaganju biti i digitalna olovka te tipkovnica, a i stražnja kamera je isturena i naglašena pomoću ovećeg otoka.

Honor V6 opremljen je sa 10,4“ zaslonom razlučivosti 2.000 x 1.200 točaka. Proizvođač navodi kako 84% prednje strane uređaja čini zaslon. Jedna od odlika tableta je ta što podržava rad s digitalnim olovkama, a jedna takva bit će dio osnovne opreme – Magic Pencil. Dio osnovne opreme trebala bi biti i Bluetooth tipkovnica koja osim za brži unos sadržaja služi i kao svojevrsna zaštita za zaslon kada nije u upotrebi.

Od modernih tehnologija Honor V6 podržava sve bitnije u 2020. godini, a to su pored Wi-Fi-ja 6 i 5G mreže. Podrška za Bluetooth je podrazumijevana budući da preko njega međusobno komuniciraju tipkovnica i tablet. Honor V6 pokreće Kirin 985 SoC, ima 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije.

Iako je riječ o tabletu Honor kao i svi drugi proizvođači (uključujući i Apple) i dalje gura konfiguracije s dvije kamere, prednjom i stražnjom. Dok prednja i nije upitna, jer se može koristiti za video pozive stražnja jest. Naime, rijetko će tko za fotografiranje i snimanje videa odabrati tablet, ako zbog ničeg drugog onda zbog ovećih dimenzija koje ne omogućavaju lagano korištenje. No kako ih V6 ima, navedimo kako se radi o kamerama razlučivosti 8 MP (selfie) i 13 MP (glavna).

Honor V6 ima bateriju kapaciteta 7.250 mAh. Baterija podržava tehnologiju brzog punjenja od 22,5W i puni se preko USB-C porta. Za potpuno punjenje baterije potrebno je 2,5 sata. U stanju pripravnosti tablet može izdržati do 30 dana. Dimenzije tableta su 245,2 x 154,9 x 7,8 milimetara, a masa 480 grama.

Sa softverske strane nalazi se Magic UI 3.1, Honorova inačica Androida 10. No ovog puta nema GMS-a, već samo HMS. Razlog tomu je dobro poznat, američke sankcije prema Huaweiju koji je matična tvrtka pa pod sve izrečene im zabrane automatski potpada i Honor. Korisnici koji u svom vlasništvu imaju neki od Honor ili Huawei telefona moći će putem Share opcije na brz način razmjenjivati sadržaj s tabletom i obrnuto.

Honor nije otkrio ništa vezano uz cijenu i vrijeme dostupnosti. O tim detaljima će progovoriti kasnije, najvjerojatnije do kraja ovog ili početkom idućeg mjeseca. Naime, V6 bi na kineskom tržištu trebao krenuti u prodaju iduće mjeseca (lipanj 2020.) pa je to i krajnji rok za određivanje cijene.