Onyx BOOX Max3 – e-Reader s E-Ink zaslonom veličine ovećeg tableta

Iako se Onyx BOOX Max3 više doima kao tablet, zapravo je u originalu zamišljen kao e-Reader s E-Ink zaslonom i Androidom kao operacijskim sustavom

Stjepan Bilić ponedjeljak, 9. rujna 2019. u 19:00

Onyx je na IFA 2019 sajmu koji se ovih dana tradicionalno održava u Berlinu predstavio novi čitač e-Knjiga iz serije BOOX. Riječ je o 13,3-inčnom BOOX Max3 modelu koji će na tržištu zamijeniti prošlogodišnji BOOX Max2 model.

Novi model je dobio znatna poboljšanja u odnosu na postojeći, brži SoC, više radne i podatkovne memorije te bateriju većeg kapaciteta. Treba napomenuti kako je i ovog puta za platformu iskorišten Android, te kako je riječ o najnovijoj inačici – 9.0 Pie. Podsjetimo, BOOX Max2 unatoč tom što je predstavljen 2018. godine, stigao je s poprilično starim Androidom – 6.0, poznatim još i kao Marshmallow.

Zaslon je i ovog puta E-Ink, dijagonale 13,3 inča te razlučivosti 2.200 x 1.650 točaka. No, SoC ovog puta mjesto četiri ima osam jezgri i brzinu od 2.0 GHz. Radna memorija je povećana sa 2 na 4 GB, a skladišni prostor s 32 na 64 GB. Za dodatnu sigurnost po prvi put je ugrađen i čitač otiska prsta (unutar power tipke).

Dok je Bluetooth i dalje 4.1, Boox Max 3 je dobio podršku i za 5 GHz Wi-Fi koju prošlogodišnji model nema. Kapacitet baterije je također povećan, s 4.100 na 4.300 mAh. Povećanje nije preveliko, ali je svakako dobrodošlo zbog bržeg SoC-a i novijih tehnologija.

Dok je za prijašnje modele proizvođač tek navodio kako podržavaju zvuk, u specifikacijama modela BOOX Max 3 ponosno ističu kako se radi o stereo zvučnicima. Nadalje, kroz modernizaciju je prošao i USB port za punjene baterije, koji je konačno „novi“ USB-C, a ne prastari MicroUSB.

Iako novi model donosi nove tehnologije ukupne dimenzije uređaja kao i njegova masa su se smanjile. BOOX Max 3 ima dimenzije od 309,8 x 227,8 x 6,8 milimetara i masu od 490 grama. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama.

BOOX Max3 dostupan je za narudžbu po cijeni od 859,99 USD. Inače riječ je o početnoj cijeni, jer su u ponudi i razni dodatci, poput Bluetooth daljinskog upravljača, futrola, adaptera i drugih koji mogu dići cijenu za kojih stotinjak dolara.