Šuška se da bi Apple ove jeseni mogao osvježiti iPad mini

Oko dvije i pol godine od predstavljanja pete generacije, iPad mini bi mogao dobiti i šestu, otprilike iste veličine i klasičnog dizajna, ali ipak nešto većeg zaslona

Sandro Vrbanus utorak, 13. srpnja 2021. u 06:00

Izvori koji obično donose provjerene i pouzdane informacije iz Appleovog dobavnog lanca ovoga su puta složni – najmanji tablet ove kompanije ujesen bi mogao dobiti nasljednika. Ono što bi trebalo biti predstavljeno, vjerojatno na istom događanju kada i iPhone 13 (ili 12S), jest iPad mini šeste generacije.

Ovaj tablet nije se pretjerano mijenjao otkako je prvi puta predstavljen 2015. godine. Od tada ima gotovo isti vanjski dizajn, zaslon dijagonale 7,9 inča (prvo obični potom i nešto gušći, Retina LED tipa), te Home tipku koja već polako nestaje s Appleovih uređaja. Aktualna, peta generacija, predstavljena je u proljeće 2019. godine, a zasnovana je na čipu A12 Bionic, poznatome iz starije linije iPhonea XS i XR.

Redizajn izvana i iznutra

Nova, šesta generacija, trebala bi dobiti nadogradnju na čip A14 Bionic (kao onaj u iPhoneu 12), a promjene bi trebao doživjeti i vanjski izgled. Naime, prvi puta najmanji bi iPad mogao dobiti nešto veći zaslon, i to dijagonale 8,4 inča, a govori se kako bi kućište moglo dobiti ravne bridove, također poznate iz posljednje generacije iPada Air ili iPhonea 12. Također, Home tipka bi trebala nestati s prednje strane uređaja.

Bloombergov Mark Gurman kaže kako je gotovo sigurno da će ovakav redizajnirani iPad mini biti predstavljen tijekom jeseni, a Jon Prosser nedavno je objavio i rendere mogućeg izgleda ovog uređaja. Potonji je objavio i kako će senzor otiska prsta TouchID, umjesto u nepostojećoj Home tipki, biti ugrađen u tipku za uključivanje/isključivanje i zaključavanje uređaja. Navodno bi i umejsto Lightning priključka novi iPad mini mogao dobiti USB-C.