NASA nagradila najbolje rješenje za 3D ispis marsovskih nastambi

U sklopu višegodišnjeg natječaja američka je svemirska agencija odabrala pobjedničko rješenje koje je dokazano kao najbolja varijanta 3D ispisivanja "kuća" na Marsu

Sandro Vrbanus utorak, 14. svibnja 2019. u 06:00

Prije više od pet godina NASA je pokrenula svoj natječaj 3D-Printed Habitat Centennial Challenge u sklopu kojega su se timovi s više sveučilišta natjecali u osmišljavanju načina za najbolje i najefikasnije 3D ispisivanje nastambi na Marsu. Prvo su timovi NASA-i slali svoje prijedloge potencijalnih rješenja, da bi ova agencija prošloga ljeta između više od 60 prijavljenih projekata odabrala pet finalista.

Tada odabranih pet timova podijelilo je 200.000 dolara nagrade i dobilo priliku za sudjelovanje u finalnom natjecanju koje je okončano prošloga tjedna. Tijekom "finala" timovi su morali svojim načinom uživo ispred stručne komisije ispisati prototipe kuća kakve bi se jednoga dana trebale, istom tehnologijom, graditi na Marsu – no, zemaljski primjerci trebali su biti ispisani u 1/3 finalne veličine.

Materijali za ispis moraju biti samo oni kakve je moguće naći na Mjesecu ili Marsu, a nakon izrade pokusnih nastambi NASA-ini stručni suci testirali su njihovu kvalitetu. Ispitivani su bili finalni materijali, izolacija i curenje, izdržljivost i čvrstoća izgrađenog objekta.

U konačnici je pobjedu odnio njujorški tim AI. SpaceFactory, koji je za trud nagrađen s čak 500.000 dolara. Njihov koncept naziva se MARSHA, a uključuje ispis zidova neke buduće svemirske nastambe iz biopolimerskog bazaltnog kompozitnog materijala. Ovaj dizajn ponešto je drugačiji od svih drugih jer je izgrađen primarno da se nosi sa strukturalnim stresom materijala i unutarnjim tlakovima, a ne toliko s gravitacijom i vjetrom – pa MARSHA nastamba u konačnici ima oblik vertikalno izduženog valjka s minimalnim zauzećem površine.

Veeeeeeliki 3D print
Veeeeeeliki 3D print

Konstrukcija ovog tipa marsovske "kuće" sliči onoj kod zrakoplova, lagana je i čvrsta, pa i njezini autori i NASA-ini stručnjaci vjeruju kako ovakva gradnja ima budućnost. Tim AI. SpaceFactory već najavljuje da će slične kuće početi printati i za upotrebu na Zemlji. Koncept održivog i obnovljivog življenja nazivaju Tera i najavljuju da će već ovog mjeseca pokrenuti Indiegogo kampanju za njegovo financiranje.