AMD podnio zahtjev za patentiranje teleportacije

Dakako, ovaj patent ne odnosi se na teleportaciju ljudi nego kubita, ali to bi rješenje moglo pokrenuti revoluciju kvantnog računarstva

Mladen Smrekar srijeda, 8. rujna 2021. u 13:20

Istraživači tvrtke AMD (Advanced Micro Devices) podnijeli su zahtjev za "patent za teleportaciju". Patent se doduše ne odnosi na ljudsku teleportaciju, nego se fokusira na teleportaciju kubita, kvantnog računalnog ekvivalenta bita u klasičnom računalstvu, objašnjava izvještaj objavljen u Tom's Hardware.

Izvadak iz zahtjeva za patetiranje teleportacije kubita koji su podnijeli istraživači AMD-a
Izvadak iz zahtjeva za patetiranje teleportacije kubita koji su podnijeli istraživači AMD-a

Novi patent, naslovljen "Look-ahead teleportation for reliable computation in multi-SIMD quantum processor", proizašao je iz nedavnog kompanijskog istraživanja o procesima kvantne teleportacije. Usredotočujući se na ovaj kvantni fenomen, cilj mu je djelomično poboljšati učinkovitost kvantnog računanja smanjenjem broja kubita potrebnih za bilo koji izračun.

Google je 2019. u časopisu Nature objavio da je postigao kvantnu nadmoć, o čemu je tada izvijestio i Bug, a potom su Kinezi ustvrdili kako su izradili najmoćnije kvantno računalo na svijetu.

No, još je dug put do toga da kvantno računanje postane glavna, skalabilna metoda računanja. Jedna od najvećih prepreka kvantnom računarstvu je činjenica da su kvantna stanja nevjerojatno nestabilna. Posebno je problematična skalabilnost jer se ta nestabilnost samo povećava dodavanjem više kubita u sustav.

Sycamore čip
Sycamore čip

AMD-ov patent sadrži nekoliko slika i dijagrama s pojedinostima o kvantnoj arhitekturi koja koristi područja kvantne obrade, gdje pojedinačni kubiti miruju čekajući u redu za obradu podataka. Novi pristup ima za cilj poboljšati stabilnost kvantnog računanja korištenjem teleportacije za smanjenje broja kubita potrebnih za složene izračune.

Zahtjev za patent sadrži objašnjenja kvantne arhitekture
Zahtjev za patent sadrži objašnjenja kvantne arhitekture

Teleportiranje kubita omogućuje obradu radnog opterećenja out-of-order metodom izvođenja, što znači da bi se kubiti mogli uključivati neovisno o prethodnom koraku. To bi omogućilo neovisnu i istovremenu obradu kubita.

AMD-ov patent obećava novu, mnogo stabilniju i učinkovitiju arhitekturu kvantnih računala i potencijalno nas približava istinskoj revoluciji u kvantnom računarstvu.

Ovaj patent uključuje i napredni procesor, ugrađen u arhitekturu, zadužen za analizu ulaznog radnog opterećenja. On predviđa koji se koraci mogu paralelno rješavati, a koji ne. Radno opterećenje među kubitima pritom se raspodjeljuje tehnikom kvantnog teleportiranja, stoji u AMD-ovom zahtjevu za patent.