Američka vojska nabavlja najveći i najprecizniji 3D pisač metala na svijetu

Čak 15 milijuna dolara koštat će napredni veliki 3D pisač za ispis metala koji će proizvesti kompanija 3D Systems i isporučiti ga američkoj vojsci

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. travnja 2020. u 07:00

Američka vojska, kopnena grana Oružanih snaga SAD-a, od američke je kompanije 3D Systems naručila jedinstveni, najveći i najprecizniji 3D pisač za metal na svijetu, doznali su američki mediji ovoga tjedna. Ovaj je pisač razvijen posebno za potrebe Američke vojske i u stanju je ispisivati predmete od metala veličine čak 1 x 1 x 0,6 metara visokom preciznošću (o kojoj detalji nisu objavljeni).

Ovaj divovski stroj ističe se i velikom brzinom ispisa te mogućnošću izrade predmeta od čeličnih slitina koje su, kada se ispišu u njemu, i do 50% čvršće nego u slučaju prešanja ili lijevanja. Postojeća komercijalna rješenja nisu nudila potrebnu veličinu i preciznost potrebnu za vojne svrhe pa se stoga pristupilo izradi posebnog uređaja samo za ovog naručitelja.

Svestran i skup

Pisač funkcionira po principu stapanja čestica metalnog praha laserom, odnosno tehnologijom naziva selektivno lasersko stapanje (selective laser sintering, SLS). Ova veličina pisača, njegove mogućnosti, brzina i kvaliteta ispisa uvjetovale su i cijenu – ona, naime, iznosi čak 15 milijuna američkih dolara.

Namjena pisača bit će izrada raznih predmeta za vojne svrhe, poput oklopa, dijelova oružja ili rezervnih i zamjenskih dijelova za vojna vozila. Moguće je da će uređaj imati i civilnu primjenu. Njegovim korištenjem Američka vojska imat će mogućnost brzo popravljati svoju opremu, ali i brzo razvijati prototipe novih hipersoničnih projektila ili bespilotnih letjelica naprednog dizajna i visoke kvalitete, sve u skladu s vojnim standardima.

Isporuka pisača će nešto kasniti zbog pandemije koronavirusa, pa će isti biti pušten u pogon tijekom ovog ljeta.