Američka vojska prikazala nove naočale za noćni vid u akciji

Unaprijeđenu verziju noćnih naočala s proširenom stvarnošću razvio je L3 Warrior Sensor Systems isključivo za američku vojsku, a sada prvi puta vidimo kako one funkcioniraju u praksi

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. svibnja 2021. u 17:41

Američki vojnici dobili su novu opremu koja im omogućava bolje gledanje u mraku, manje izlaganje opasnosti te lakše i preciznije uočavanje neprijateljskih vojnika i druge opreme. Noćne naočale Enhanced Night Vision Goggle-Binocular (ENVG-B) izradila je kompanija L3 Warrior Sensor Systems, a prednosti nad dosadašnjim modelima su višestruke.

Prije svega, kako se može vidjeti, vojnici pred očima imaju daleko čišću sliku poboljšanog kontrasta, s istaknutim konturama svih drugih vojnika u vidnom polju. Prošireno je i vidno polje, što vojnicima daje bolju situacijsku svijest i percepciju dubine, a korištenjem bijelog fosfora uklonjen i je poznati zelenkasti sjaj koji je karakterizirao prošle generacije night vision naočala.

Bolje, preciznije i lakše

Rezolucija senzora i ekrana je također viša nego na starijim generacijama. Ove naočale osiguravaju 80%-tnu sigurnost detekcije ljudi na udaljenosti od 150 do 300 metara, a 50%-tnu na udaljenostima od 300 do 550 metara. Teže manje od 1,1 kilogram, a autonomija baterije im je 7,5 sati.

Model ENVG-B nudi i bežično povezivanje s drugom opremom, pa tako na svojem ekranu vojnicima može prikazivati video koji dolazi iz FWS-I nišana s kompatibilnog oružja. To omogućava pješacima da iz zaklona isture tek cijev svoje automatske puške, ne izlažu se opasnosti, a opet da dobiju pregled bojnog polja kao da stoje na njemu. Ista tehnologija, dakle, omogućava i ciljanje te pucanje "iza ugla".

Ove naočale postupno se testiraju i uvode u upotrebu od 2019. godine, ali – kako je riječ o vojnoj tehnologiji – rijetko imamo prilike doznati nešto više o njima. Njihovu je primjenu u uvjetima noćne vježbe na svojem Twitteru nedavno podijelila pješadijska Lancer brigada, pa sada javnost ima prilike vidjeti kakav pogled američki vojnici u posljednje vrijeme mogu imati u noćnim uvjetima.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi