Američka vojska prikazala nove naočale za noćni vid u akciji

Unaprijeđenu verziju noćnih naočala s proširenom stvarnošću razvio je L3 Warrior Sensor Systems isključivo za američku vojsku, a sada prvi puta vidimo kako one funkcioniraju u praksi

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. svibnja 2021. u 17:41

Američki vojnici dobili su novu opremu koja im omogućava bolje gledanje u mraku, manje izlaganje opasnosti te lakše i preciznije uočavanje neprijateljskih vojnika i druge opreme. Noćne naočale Enhanced Night Vision Goggle-Binocular (ENVG-B) izradila je kompanija L3 Warrior Sensor Systems, a prednosti nad dosadašnjim modelima su višestruke.

Prije svega, kako se može vidjeti, vojnici pred očima imaju daleko čišću sliku poboljšanog kontrasta, s istaknutim konturama svih drugih vojnika u vidnom polju. Prošireno je i vidno polje, što vojnicima daje bolju situacijsku svijest i percepciju dubine, a korištenjem bijelog fosfora uklonjen i je poznati zelenkasti sjaj koji je karakterizirao prošle generacije night vision naočala.

Bolje, preciznije i lakše

Rezolucija senzora i ekrana je također viša nego na starijim generacijama. Ove naočale osiguravaju 80%-tnu sigurnost detekcije ljudi na udaljenosti od 150 do 300 metara, a 50%-tnu na udaljenostima od 300 do 550 metara. Teže manje od 1,1 kilogram, a autonomija baterije im je 7,5 sati.

Model ENVG-B nudi i bežično povezivanje s drugom opremom, pa tako na svojem ekranu vojnicima može prikazivati video koji dolazi iz FWS-I nišana s kompatibilnog oružja. To omogućava pješacima da iz zaklona isture tek cijev svoje automatske puške, ne izlažu se opasnosti, a opet da dobiju pregled bojnog polja kao da stoje na njemu. Ista tehnologija, dakle, omogućava i ciljanje te pucanje "iza ugla".

Ove naočale postupno se testiraju i uvode u upotrebu od 2019. godine, ali – kako je riječ o vojnoj tehnologiji – rijetko imamo prilike doznati nešto više o njima. Njihovu je primjenu u uvjetima noćne vježbe na svojem Twitteru nedavno podijelila pješadijska Lancer brigada, pa sada javnost ima prilike vidjeti kakav pogled američki vojnici u posljednje vrijeme mogu imati u noćnim uvjetima.