Američka vojska testira "snajper koji ne promašuje"

SMASH je tehnološki napredni teleskopski ciljnik koji jamči da će strijelac sa snajperskom puškom imati učinak "jedan pucanj – jedan pogodak"

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. veljače 2020. u 06:00

Na sajmu SHOT Show 2020 u Las Vegasu izraelska je kompanija Smart Shooter, koja inače razvija vojnu tehnologiju, predstavila pametni nišan SMASH. Ova inovacija može se montirati na više tipova snajperskih pušaka a funkcionira kao optički teleskopski ciljnik, ali koji može kontrolirati i obarač puške.

Kako bi ga se uspješno koristilo, strijelac gleda kroz optiku SMASH-a, a kada nacilja metu pritišće poseban gumb na ovom sustavu. Ciljnik tada "zaključava" metu koju prati putem ugrađenog elektroničkog sustava, a kada strijelac povuče obarač elektronika preuzima kontrolu. U slučaju da se meta pomakne s nišana do pucnja neće doći, a sustav će automatski opaliti kada se meta ponovno pojavi na "križiću".

Jedan pucanj jedan pogodak

Smart Shooterov pametni ciljnik
Smart Shooterov pametni ciljnik

Ovakvo rješenje manje je uočljivo od standardnog laserskog nišana, a trebalo bi biti i preciznije, te omogućiti 100%-tnu efikasnost snajperista. Trening za korištenje sustava traje tek pet minuta, navode Izraelci, čija vojska ovaj sustav testira već gotovo godinu dana.

Američka vojska dobila je SMASH na testiranje, a ako pokusno razdoblje pokaže da je ova tehnologija korisna mogla bi se naći kao dio standardne opreme kod nove generacije pušaka. Next-Generation Squad Weapon trebao bi biti napredni novi oblik pješačkog oružja kalibra 6,8 mm koji će u budućnosti zamijeniti karabin M4 i laganu automatsku pušku M249. Na njemu bi se, kada se oko 2023. godine pojavi u upotrebi, mogao naći i ovaj sustav nišana koji eliminira promašaje.