Američki vojnici laserskim topovima žele upravljati pomoću igraćih kontrolera

Prilikom testiranja novog protuzračnog laserskog naoružanja pojavio se zanimljiv prijedlog jer vojnici smatraju da im je lakše upravljati igraćim nego standardnim vojnim hardverom

Sandro Vrbanus petak, 20. kolovoza 2021. u 06:00

Američka je vojska nedavno održala prvu vojnu vježbu u kojoj je korišten novi sustav laserskih topova. Sustav punog naziva Directed Energy-Maneuver Short-Range Air Defense (DE M-SHORAD) razvijen je u 24 mjeseca u samoj vojci, u suradnji s tehnološkim partnerima iz civilnog sektora. Osnovna mu je namjena obrana zemaljskih postrojbi od neprijateljskih bespilotnih letjelica i raznih navođenih zračnih projektila. Novo lasersko oružje trebalo bi do sljedeće godine biti postavljeno na prva oklopna vozila tipa Stryker.

Tijekom spomenute vježbe, održane krajem prošlog mjeseca u vojnoj bazi Fort Sill u Oklahomi, timovi koji inače služe na Strykerima upoznati su s laserskim naoružanjem, a vježbali su gađanje njime kroz niz realističnih scenarija, navode iz Američke vojske. Vojnici su se morali upoznati sa samim sustavom te savladati rukovanje njime. Od svakodnevnog rukovanja laserskim topovima, preko pronalaženja meta, ciljanja i gađanja, sve se na ovom sustavu odvija uz pomoć modernih tehnologija.

Stryker s novim laserskim naoružanjem
Stryker s novim laserskim naoružanjem

"Gameifikacija" ratovanja

Jedan od rezultata vježbe bio je i dobiti povratne informacije od vojnika kako bi se u budućnosti sustav DE M-SHORAD mogao poboljšati. Tom je prilikom došao i zanimljiv prijedlog – vojnici su, naime, predložili da se za kontrolu ovog sustava pokuša prilagoditi standardni igraći kontroler, kakav se inače koristi na popularnim komercijalnim konzolama za igru. To bi im, kažu, olakšalo upotrebu modernog laserskog naoružanja, za razliku od standardnog vojnog kontrolera koji im je sada bio na raspolaganju.

Tijekom upoznavanja s novom opremom korišteno je još ponešto novih tehnologija. Tako je, primjerice, vojnicima bio stavljen na raspolaganje interaktivni trodimenzionalni model Strykera s laserskim dodacima, u virtualnoj stvarnosti. Vojnici su tako mogli u detalje proučiti dijelove i karakteristike nove opreme, kao i pristupiti digitalnim uputstvima za upotrebu. Cilj vježbe je, kažu, postignut – dobivene su korisne povratne informacije koje će biti iskorištene u daljnjem razvoju laserskih topova kako bi u skorije vrijeme bio dovršen i prvi funkcionalni protuzračni laserski top ovog tipa.Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi