Lockheed Martinovi borbeni mlažnjaci dobivaju laserske topove

Do 2025. godine borbeni bi avioni koje proizvodi Lockheed Martin trebali dobiti dodatnu opremu u vidu uređaja koji snažnom laserskom zrakom može uništavati projektile i tako se obraniti u zraku

Sandro Vrbanus utorak, 17. studenog 2020. u 10:05

Iz Lockheed Martinovog odjela za tehnološki razvoj projektila nedavno je potvrđeno kako u ovoj kompaniji, osim na razvoju borbenih aviona, rade i na novoj obrambenoj funkciji istih. U ne tako dalekoj budućnosti njihovi avioni unutar Oružanih snaga SAD-a trebali bi imati dodatak u obliku snažnog laserskog topa. On se razvija u sklopu programa SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator), pod okriljem razvojnog laboratorija Air Force Research Laboratory.

Laserski top postavljao bi se na postojeće podvjesne točke ispod trupa ili krila zrakoplova, a primarno bi služio za samoobranu, odnosno za uništavanje nadolazećih projektila zemlja-zrak i zrak-zrak. Ovakvo taktičko naoružanje moglo bi biti testirano i stavljeno u pokusni rad do sredine ovog desetljeća, odnosno do 2025. godine.

Laseri prvo za starije avione

Među prvima bi ga dobili stariji modeli Lockheed Martinovih aviona koji nemaju mogućnost smanjenja svojeg radarskog odraza (stealth), pa bi bili štićeni pomoću ovakvih laserskih proturaketnih sustava. Kao kandidati spominju se zrakoplovi serija F-15, F-16 te A-10C.

Partneri na projektu su i Ratno zrakoplovstvo SAD-a, njihova Kopnena vojska te Mornarica. Osim protiv raketa, slični laserski sustavi na zrakoplovima mogli bi biti korišteni i u obrani od manjih dronova te plovila, što bi značilo da su primjenjivi i u drugim okruženjima osim zračne borbe.

Lockheed Martin trenutačno radi na razvoju usmjerivača (reflektora) svjetlosnog snopa koji je u stanju zraku visoke energije usmjeriti i fokusirati na metu dovoljno precizno da je onesposobi. Osim reflektora tu bi se u konačnici nalazio i moćni 300-kilovatni laser. Razvoj ove tehnologije, koja bi mogla biti upakirana u malen, lagan i relativno jeftin sustav, traje već nekoliko godina.

Predstavnici kompanije kažu da bi mogućnosti ove tehnologije, sa snagom lasera do 50 kW, mogli prikazati već sljedeće godine. Postupno će se snaga povećavati, pa bi do 2024. godine mogli imati i 150-kilovatni laserski top.