Appleova ideja za patent: tipkovnica prijenosnika koja skriva miša

Možete li zamisliti da se nekoliko tipki s tipkovnice MacBooka odvoji i potom pretvori u preciznog računalnog miša? Appleovi inženjeri, očito, mogu…

Sandro Vrbanus petak, 20. kolovoza 2021. u 20:21

Iako u praksi ne zažive uvijek, patenti koje tehnološke kompanije prijavljuju i ponekad dobiju potvrdu da je riječ o njihovom intelektualnom vlasništvu zanimljivi su kao uvid u razmišljanje inženjera i inovatora u području različitih tehnologija. U Appleu su posebice aktivni kad je riječ o patentima koji mogu, ali ne moraju nikada biti pretočeni u finalne proizvode, pa se s vremena na vrijeme u javnosti raspravlja o njihovim neobičnim patentima, koje vrlo često objavi za to specijalizirani portal Patently Apple.

Malo miš, malo tipka

Ovoga puta američki Patentni ured objavio je, a ovaj portal otkrio, Appleovu patentnu prijavu koja se tiče prijenosnih računala i načina na koji se u njih spajaju razne ulazne jedinice. Prema ideji "odvojivog miša unutar tipke", neki budući MacBook mogao bi unutar svoje tipkovnice imati tipku ili više njih koje se mogu izdvojiti iz kućišta. Kao takve, ove bi se tipke mogle odvajanjem prebaciti u drugu konfiguraciju i način rada. Ideja Appleovih inženjera jest na taj način dobiti miša, odnosno pojednostavljeni uređaj koji bi mogao zamijeniti miša kada se izdvoji iz prijenosnika.

Set tipki koji bi se vadio iz tipkovnice imao bi senzore položaja, tipke nalik onima na klasičnoj tipkovnici prijenosnog računala, a kao takav koristio bi kao priručni miš. U patentnoj se prijavi, inače predanoj još u veljači prošle godine, navodi da bi se na ovaj način mogla dobiti prijenosna i precizna ulazna jedinica nalik mišu, koja bi k tome bila "ugodna za korištenje".

Opisuju dalje inovatori i način primjene ovog priručnog miša. On bi, kažu, poslužio u CAD/CAM crtanju, grafičkom dizajnu, uređivanju velikih i kompleksnih dokumenata i drugim aktivnostima koje se preciznije i lakše izvode uz pomoć miša nego na klasičnom trackpadu. Korisnicima koji se često nađu u situaciji da im uz MacBook zatreba miš na ovaj bi se način olakšao rad, bez da moraju sa sobom uz prijenosnik nositi i vanjskog miša. S druge strane, kada miš više nije potreban, vratio bi se natrag u kućište prijenosnika (kao što prikazuju slike) i tamo bi njegove tipke preuzele drugu ulogu – vjerojatno onu nekih rjeđe korištenih tipki tipkovnice.