Aston Martin prvi dobiva središnji retrovizor s tri zaslona

Središnje osvrtno zrcalo, ili jednostavno rečeno retrovizor, u budućim automobilima Aston Martina moglo bi biti zamijenjeno s trostrukim zaslonom

Sandro Vrbanus petak, 3. siječnja 2020. u 12:00

Aston Martin je zajedno s američkom kompanijom Gentex Corporation, koja inače proizvodi retrovizore, izradio novi koncept naprednog tehnološkog osvrtnog zrcala za nove luksuzne automobile. Umjesto zrcala, ovaj koncept na središnji retrovizor u kabini automobila postavlja trostruki zaslon na kojemu se vozaču prikazuju video zapisi izravno s tri kamere ugrađene na vozilu.

Ovaj sustav trebao bi značajno povećati sigurnost jer će vozač u svakom trenutku, jednim pogledom, moći obuhvatiti lijevu, desnu i stražnju stranu, tj. vidjeti cijelo okruženje svojeg vozila. No, ovaj hibridni sustav praćenja prometa kamerama ne izbacuje iz upotrebe vanjske retrovizore. Naprotiv, vanjska zrcala i dalje ostaju na svojim mjestima i moći će se koristiti na "klasični" način, no u njima će biti smještene bočne kamere koje će snimati promet i posebice mrtve uglove.

Stražnja kamera smještena je u krov, poviše stražnjeg stakla. Sve tri kamere mogu se prilagoditi svojim vidnim poljem kako bi bile u skladu s različitim regulatornim zahtjevima na tržištima diljem svijeta, a određene mogućnosti "kadriranja" i pomicanja pogleda bit će na raspolaganju i vozaču.

Koncept će biti prikazan na CES-u u Las Vegasu koji se otvara sljedećeg utorka, a bit će postavljen u automobil Aston Martin DBS Superleggera.