Baobabom inspirirani vertiport punit će zračne taksije čistom energijom

Kineska tvrtka za zračnu mobilnost EHang i talijanska dizajnerska kuća Giancarla Zeme osmislili su ekološki održivi vertiport koji bi se trebao podići negdje u Italiji

Mladen Smrekar ponedjeljak, 22. ožujka 2021. u 14:45

U posljednje vrijeme puno se pričalo o Uberovim zračnim taksijima, najavljivali su se planovi o suradnji s NASA-om o izradi letećih vozila... No malo je toga bilo rečeno o tome odakle bi ta zračna vozila ulijetala i slijetala. Sve do sada...

Zeleni dizajn i građevinski materijali

Kineska tvrtka za zračnu mobilnost EHang otkrila je planove za podizanje vertiporta u Italiji koji je dizajnirao studio Giancarla Zeme. Vertiport će se zvati Baobab i bit će potpuno održiv, proizvodeći čistu energiju za bežično punjenje dronova.

EHang je vodeća svjetska tvrtka tehnoloških platformi za autonomno zrakoplovstvo (AAV) i dosad su već osmislili eVTOL vozilo za električno vertikalno polijetanje i slijetanje koje će moći primiti do dva putnika. Prvih 40 komada već je isporučeno kupcima kako bi ih testirali u praksi. 

A kako bi ta praksa mogla izgledati u budućnosti, pokazali su u suradnji s talijanskom arhitektonskom dizajnerskom grupacijom Giancarla Zeme (GZDG) koja ima bogata iskustva s osmišljavanjem "zelene arhitekture". Oni bi zajedničkim snagama negdje u Italiji trebali podići ekološki održivi vertiport. Njihov vertiport koristit će zeleni dizajn i građevinske materijale, a može generirati energiju za punjenje EAV21 putničkih razreda AAV.

Urbana zračna mobilnost

Po definiciji, vertiport je uređena površina za slijetanje i polijetanje tiltrotora i helikoptera. Ima prateću infrastrukturu za dopunu goriva, hangariranje i smještaj osoblja. To u principu može biti bilo kakva višenamjenska površina: parkiralište, sportski teren, odmorište uz autocestu, igralište za golf, ali bez prateće infrastrukture. A kad se ne koristi, može se koristiti za druge svrhe. 

EHang je već osmislio eVTOL letjelicu koja može primiti do dva putnika, a prvih 40 primjeraka testira se širom svijeta
EHang je već osmislio eVTOL letjelicu koja može primiti do dva putnika, a prvih 40 primjeraka testira se širom svijeta

Performanse letjelica za vertikalni let omogućavaju da se te površine postave svugdje gdje ima dovoljno prostora: na zemlji, na zgradama, garažama, mostovima ili platformama. Vertiporti bi trebali igrati značajnu ulogu na tržištu urbane zračne mobilnosti (UAM) i novoj eri leta. A kad se integriraju u postojeću prometnu infrastrukturu, vertiporti bi mogli poslužiti kao točke za prebacivanje turista iz destinacije u destinaciju. 

Inspiracija baobabom

Dizajnerski studio GZDG inspiraciju za svoj vertiport pronašao je u prirodni dizajn stabla baobaba. Njegov bi toranj trebao biti visok 30 metara, a konstrukcija od čelika i laminiranog drva nosila bi čekaonicu, kafić, panoramski restoran veličine 200 četvornih metara i dakako list. Platforma za polijetanje i slijetanje postavila bi se na krovnoj terasi. 

U vertiport bi se ugradili fotonaponski paneli koji mogu generirati više od 300 KW električne energije dnevno. Platforma bi imala potpuno neovisne plug-and-play infrastrukture za punjenje koje se mogu koristiti za punjenje EHang-ovih AAV-ova.

Ovim oglednim vertiportom, EHang i GZDG žele ući u globalni sektor eko-turizma, a nakon Baobaba negdje u Italiji, tvrtke planiraju više zajedničkih projekata širom Europe i jugoistočne Azije.