Biometrijski uređaji kupljeni na eBayu navodno su sadržavali osjetljive podatke američke vojske

Potaknuti izvještajem The Intercepta iz 2021. da su talibani zaplijenili slične biometrijske uređaje američke vojske grupa istraživača pod nazivom Chaos Computer Club kupila je šest uređaja na eBayu

Tomislav Stanković utorak, 27. prosinca 2022. u 23:00
📷 Image: unsplash.com/@dxstub
Image: unsplash.com/@dxstub

Cilj grupe, koju je predvodio Matthias Marx, je bio vidjeti sadrže li navedeni biometrijski uređaji identifikacijske podatke o ljudima koji su pomagali američkoj vojsci koji bi ih mogli izložiti opasnosti, prenosi Engadget.

Otkriće ih je iznenadilo jer su na uređajima pronašli osjetljive podatke pohranjene na njihovim memorijskim karticama. U pitanju su otisci prstiju, snimke šarenice, fotografije, imena i opisi pojedinaca, uglavnom iz Iraka i Afganistana.

Mnogi od njih su radili s američkom vojskom i mogli bi se naći na meti ako uređaji padnu u pogrešne ruke, navodi se u izvješću.

Osim tih podataka pronađeni su i otisci prstiju i snimke šarenice manje skupine američkog vojnog osoblja.

"Bilo je uznemirujuće što [američka vojska] nije ni pokušala zaštititi podatke", rekao je Marx za NY Times. "Nije ih bilo briga za rizik ili su ga zanemarili."

Tajnik Ministarstva obrane Brig. Gen. Patrick S. Ryder je izjavio da još nisu pregledali informacije sa tih uređaja te ne može potvrditi autentičnost istih. Također, zahtjeva "da se svi uređaji za koje se smatra da sadrže osobne podatke vrate na daljnju analizu."