Boeing će zrakoplove dezinficirati UV svjetiljkama

Ručni uređaj koji razvijaju trebao bi biti nalik "magičnom štapiću" kojim će se kabine i kokpiti Boeingovih zrakoplova moći brzo i efikasno dezinficirati i očistiti od bakterija i virusa

Sandro Vrbanus subota, 22. kolovoza 2020. u 17:30

Boeing, kao uostalom i svi avioprijevoznici diljem svijeta, traži način da vrati povjerenje putnika u sigurnost zračnog prijevoza u doba pandemije koronavirusa. Jedan od ključnih zadataka na tom putu bit će osigurati da se putnici u njihovim zrakoplovima osjećaju sigurno i da se boje da će se u njima zaraziti. Boeing je stoga najavio da razvijaju vlastiti uređaj za dezinfekciju kabine i kokpita zrakoplova ultraljubičastim svjetlom.

Taj bi uređaj trebao biti u obliku "magičnog štapića", odnosno držati se u ruci prilikom rada. Dezinfekcija UV-C svjetlom trebala bi biti komplementarna ostalim postojećim načinima dezinfekcije unutrašnjosti putničkih zrakoplova, ali i eliminirati potrebu za korištenjem alkohola i drugih kemijskih dezinficijensa koji bi mogli oštetiti elektroničke uređaje.

Za potrebe ovog dezinfekcijskog štapića Boeing je već počeo proces otkupa tehnologije i suradnje s vanjskim kompanijama te planira s proizvodnjom započeti ove jeseni. Kao jedan od mogućih partnera spominje se američka tvrtka Optec koja je već razvila uređaj naziva iWAND, koji izgleda upravo poput štapića, drži se u ruci i služi za UV dezinfekciju.

Optec iWAND
Optec iWAND

Testiranje potencijalnih rješenja već je također započelo, a obavlja se u suradnji s 13 aviokompanija koje su zainteresirane za implementaciju Boeingovih UV svjetiljki u svoj proces čišćenja zrakoplova. Osim toga, Boeing već testira i premaze za površine u interijeru koji bi ubijali sve mikrobe na njima.