Autonomni robot za UV dezinfekciju stigao i u Hrvatsku

Rješenje za automatsku dezinfekciju prostorija UV-C zrakama o kojem smo nedavno pisali svoju je primjenu prvi puta našlo, osim Kine, i u bolnici u Sisku

Sandro Vrbanus nedjelja, 29. ožujka 2020. u 20:01

Roboti za automatsku dezinfekciju prostorija koji se njima kreću poput Roomba usisavača, emitiraju UV-C zrake te uništavaju viruse i bakterije postoje već nekoliko godina. Ipak, javnost, ali i kupci, za njih su se počeli više interesirati posljednjih tjedana, uslijed pandemije koronavirusa koja je poharala svijet.

Prije tjedan dana pisali smo o robotima ove namjene koje proizvodi danska kompanija UVD Robots, a sada doznajemo kako je jedan takav robot stigao i – u Hrvatsku. Preciznije, u Opću bolnicu Dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Trošak od pola milijuna kuna

Sisačko-moslavačka županija prva je u Hrvatskoj nabavila ovakvog robota za dezinfekciju koji je dokazano uspješan i u borbi protiv koronavirusa SASR-CoV-2 koji izaziva oboljenje COVID-19. "Smjestili smo ga na odjel infektologije, pa nakon odlaska osobe oboljele od korona virusa, robot detaljno dezinficira prostor, nakon čega je dolazak osoblja, ali i svakog sljedećeg pacijenta siguran", izjavio je dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj ove bolnice, za portal Župan.hr.

Danska kompanija navela je kako je cijena njihovog robota oko 60.000 eura, a iz Sisačko-moslavačke županije potvrdili su kako su ga platili otprilike baš toliko – 500.000 kuna.

UV dezinfekcijski robot jedino je rješenje za dezinfekciju koje može samostalno locirati i smjestiti se u bolničku sobu, te se dovoljno približiti svim kritičnim mjestima tijekom 10-minutnog postupka dezinfekcije. Koristi se kao dio redovnog ciklusa čišćenja kojim se sprječava i smanjuje širenje raznih vrsta štetnih mikroorganizama, što se postiže razbijanjem njihovih DNK ili RNK molekula. Zbog štetnosti po ove molekule ljudi ne smiju biti prisutni u prostorijama koje se dezinficiraju UV-C svjetlom.