Britanski timovi Formule 1 i proizvođač usisavača Dyson razvijaju medicinske respiratore

U dogovoru s vlastima Ujedinjenog Kraljevstva sedam je F1 momčadi, uz proizvođača inovativnih kućanskih aparata, pokrenulo proces brze izrade velikog broja prijeko potrebnih uređaja

Sandro Vrbanus subota, 28. ožujka 2020. u 12:00

Ovogodišnja sezona Formule 1 trebala je započeti prije dva tjedna utrkom za Veliku nagradu Australije, a prošloga vikenda trebala se voziti VN Bahreina. No, kao i gotovo svi događaji diljem svijeta ovih tjedana, i ove su utrke odgođene, zajedno sa svim zakazanim F1 utrkama sve do, za sada, sredine lipnja. U vrijeme dok, dakle, nemaju posla s utrkama i razvojem bolida, sedam F1 momčadi iz Ujedinjenog Kraljevstva odazvalo se pozivu tamošnjih vlasti i upregnulo svoje inženjerske resurse za pomoć medicinskom sustavu.

Timovi Aston Martin Red Bull Racing, BWT Racing Point, Haas, McLaren, Mercedes-AMG Petronas, Renault DP World te ROKiT Williams Racing angažirat će se u takozvanom projektu Pitlane, čiji je cilj brzo dizajnirati, proizvesti prototip te poslati na certificiranje novi medicinski respirator – uređaj koji je od prijeke potrebe za liječenje pacijenata zaraženima s bolesti COVID-19.

Osim razvoja novih respiratora, F1 stručnjaci će se usredotočiti i na unaprjeđenje postojećih uređaja te na brzo pokretanje proizvodnje uređaja koji su već od ranije certificirani.

Dyson već ima vlastito rješenje

Istodobno je i proizvođač inovativnih dizajnerskih kućanskih aparata (i nesuđenog električnog automobila) Dyson također odgovorio na poziv vlasti i narudžbu od 10 tisuća respiratora. U samo deset dana oni su osmislili novi respirator CoVent koji se može proizvoditi brzo i efikasno u velikim količinama.

Osnivač kompanije James Dyson najavio je da će dodatnih 5 tisuća ovih uređaja donirati organizacijama diljem svijeta, a tisuću od toga bit će namijenjeno bolnicama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svi resursi ove kompanije preusmjereni su na što skorije certificiranje i početak proizvodnje ovih uređaja.

CoVent je zasnovan na Dysonovom sofisticiranom "digitalnom motoru" koji pruža veliku učinkovitost i sigurnost u ventiliranju zraka, kao i na Dysonovim već postojećim sustavima za pročišćavanje zraka u velikim volumenima. Bit će posebno prilagođen potrebama pacijenata zaraženih koronavirusom SARS-CoV-2.