DARPA naručila tehnologiju za presretanje hipersoničnih projektila

Neprijateljski projektili koji se prema ciljevima na tlu kreću brzinama preko 5 Macha iznimno su zahtjevni za otkriti na vrijeme, kao i presresti. Amerikanci si žele to olakšati novom tehnologijom

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. veljače 2020. u 06:00

Američka agencija za napredna istraživanja i tehnologije u obrambenoj industriji DARPA dodijelila je aeronautičkoj i tehnološkoj kompaniji Northrop Grumman ugovor vrijedan 13 milijuna dolara. U sklopu njega ova će kompanija početi razvijati rješenja za otkrivanje i presretanje hipersoničnih projektila koji bi mogli biti prijetnja ciljevima na tlu SAD-a.

Boost-glide oružje

Hipersoničnim se oružjem smatra svako ono čija brzina projektila pet puta prelazi brzinu zvuka. 5 Macha je, za primjer, brzina od 1.715 metara u sekundi, a Rusija trenutačno ima tehnologiju kojom projektil Avangard može navodno ubrzati i preko 20, pa i do 27 Macha. Vladimir Putin hvali se kako je riječ o nepobjedivom oružju zasnovanom na boost-glide principu.

Ovakvi projektili se lansiraju na interkontinentalnim balističkim raketama koje im daju "boost", podižu ih u gornje razine atmosfere, pa čak i do niske Zemljine orbite. Odatle se potom lansiraju bojeve glave na hipersoničnim raketama koje potom jedre ("glide") i u slobodnom padu postižu velike brzine prije nego pronađu svoju metu. Pri ovom krstarenju sposobni su mijenjati putanju i tako su teže uhvatljivi od "običnih" balističkih projektila.

Proturaketni Glide Breaker

Otkrivanje ovakvih projektila iznimno je zahtjevno ako ih se želi detektirati na vrijeme da bi se moglo reagirati. Presretanje istih još je kompliciranije, a upravo na tome trebali bi raditi stručnjaci Northrop Grummana i DARPA-e.

Projekt Glide Breaker sastojao bi se od infracrvenih senzora i radara koji bi snimali nebo i otkrivali hipersonične projektile, te raketa koje bi ih mogle sustići i uništiti u gornjim slojevima atmosfere, odnosno prije nego postanu opasni za ciljeve na tlu. Nije poznato koje bi sve tehnologije trebale biti upotrijebljene u ovom pothvatu, ali je svakako riječ o vrlo skupom projektu – pa će sada izdvojenih 13 milijuna dolara biti vjerojatno dovoljni tek za početak razvoja Glide Breakera.