Dezinfekcijski tunel štiti Putina od zaraze koronavirusom

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je u Kremlju i svojoj rezidenciji instalirati posebne dezinfekcijske tunele koji bi mu trebali pomoći pri izbjegavanju zaraze koronavirusom

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. lipnja 2020. u 16:25

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin na glasu je kao osoba koja poprilično brine o svojem zdravlju, ali i kao osoba koja zazire od mikroba. S time na umu, nije čudno da se u jeku pandemije koronavirusa odlučio povući iz javnosti, pa ga među ljudima nije bilo više od dva mjeseca. Dodatnu zabrinutost, javljaju ruski mediji, kod njega je izazvala i činjenica da je nekoliko ljudi iz vrha vlasti, s kojima je bio u kontaktu, bilo zaraženo novim koronavirusom.

Kao dodatnu mjeru predostrožnosti Putin je sada naručio i u svojoj rezidenciji izvan Moskve te u službenom sjedištu vlasti, Kremlju, dao instalirati nove dezinfekcijske tunele. Kroz njih mora proći svatko tko ulazi u njegove odaje ili ured, a sve kako bi se predsjednika zaštitilo od zaraze.

Hi-tech tuneli

Ove tunele proizvela je ruska kompanija Motor Technologies, koja se inače bavi tehnologijom pranja i čišćenja u industrijske svrhe, i to u prilično kratkom roku od narudžbe. Proizveli su ih prošloga mjeseca, a prema dostupnim informacijama nedavno su ih i pustili u rad. Osoba koja ulazi u tunel mora tamo kratko zastati, a za to vrijeme će je obaviti oblak raspršene vode s dezinfekcijskim sredstvom. Ono će (ili bi barem trebalo) dezinficirati izložene dijelove tijela i odjeću.

Tunel ima ugrađen i automatski mjerač tjelesne temperature, kao i sustav za prepoznavanje lica. Oba sustava razvili su, navodno, programeri iste kompanije koja je i proizvela cijeli uređaj.