Dodatna oprema za MORH? Robot za autonomno pranje borbenog aviona F-16

Ratno zrakoplovstvo SAD-a na raspolaganju ima oko 1.300 komada borbenih zrakoplova F-16. Njihovo održavanje nije jednostavno, a od sada će u barem jednom segmentu moći imati pomoć robota

Sandro Vrbanus subota, 15. svibnja 2021. u 18:10

Iako ih više ne naručuju za svoje potrebe, u američkom Ratnom zrakoplovstvu i dalje vrlo aktivno koriste Lockheed Martinove borbene avione F-16 u više varijanti. Jednu od njih, F-16 Falcon Block 70, na posljednjem je natječaju za kupnju višenamjensko zrakoplova Lockheed Martin ponudio i Hrvatskoj. Taj natječaj i dalje nije zaključen, odnosno Ministarstvo obrane i Vlada RH još nisu donijeli odluku o tome koji će od ponuđenih borbenih avion (i hoće li ijedan) nabaviti za čuvanje hrvatskog neba.

No, koji god da avion država nabavi, morat će uz njega pribaviti i dodatnu opremu, naoružanje, pilotske kacige i sve potrebno za njegovo održavanje. A upravo u tom segmentu spomenuto Ratno zrakoplovstvo SAD-a odnedavno ima robotsku asistenciju. Pohvalili su se tako iz njihove zračne baze San Antonio-Lackland kako im je stigao novi član borbene ekipe – robot za autonomno automatizirano pranje aviona.

Drive in aviopraonica

Ovaj je robot izrađen upravo za potrebe Ratnog zrakoplovstva i prema njihovim željama, a služi kao dokaz ostvarivosti koncepta s potencijalom da se primjena proširi na cijelu granu Oružanih snaga.

Kažu kako je robot trenutačno u stanju oprati cijeli F-16 za sat vremena. Isti posao ekipi od četiri čovjeka obično može uzeti i do šest sati, pa je jasno da je ušteda na vremenu i ljudstvu ogromna. K tome, iz postrojbe 149th Fighter Wing, koja je testirala ovu automatsku aviopraonicu, kažu i kako je s robotskim pranjem smanjeno vrijeme koje avion treba zbog pranja provesti na tlu s dva dana na samo jedan.

Jednom u pola godine

Pranje modela F-16 obično se provodi svakih 180 dana kako bi se spriječila korozija i produljio vijek trajanja njegovog zmaja. Detaljnim se čišćenjem i pranjem s trupa uklanjaju prljavština, garež, masnoće, ostaci ulja i hidraulične tekućine, kao i čađ koju proizvode motori. Očistiti je potrebno i dijelove trupa zadimljene od ispaljivanja raketa ili metaka iz strojnica, kao i insekte koji se u letu zalijepe na trup.

Robot za pranje aviona F-16 naziva se, neinventivno, Jet Washing Robot, a nastao je u sklopu programa AFWERX kojim Ratno zrakoplovstvo SAD-a potiče i ulaže u inovativna tehnološka rješenja. Na YouTubeu je dostupan i kratki video koji prikazuje kako ovaj roboti zapravo radi – kombinacija je to robotske ruke i miniwasha kakvim biste prali automobil, a sve je postavljeno na tračnicu koja omogućava robotu da "prošeće" uzduž zrakoplova. O samoj tehnologiji, eventualnoj primjeni napredne automatike, senzora, računalnog vida i slično, za sada nema podataka.

Podsjećamo, Vlada RH dobila je krajem prošle godine preporuke o nabavci borbenih aviona od međuresornog povjerenstva Ministarstva obrane, no do danas njihovu konačnu odluku ne znamo. Neslužbeno, tada se pisalo da je u najuži izbor ušao baš američki F-16 uz francuski Rafale. 

Za odluku o tome tko će, i kako, naše buduće avione održavati, a tako između ostalog i prati, još je prerano.