Dodavanje otpadnog taloga kave u beton može ga učiniti značajno čvršćim

Zamijeni li se samo dio pijeska u betonskoj smjesi s talogom kave, koji bi inače završio u otpadu, čvrstoća betona može se značajno povećati – pokazalo je jedno istraživanje iz Australije

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. kolovoza 2023. u 14:52

U časopisu Journal of Cleaner Production objavljen je rad koji opisuje novi način ojačavanja betona, koji je ujedno i ekološki prihvatljiv. Australski su inženjeri tražili način kako stvoriti čvršći beton, pa su pokušali u cement prije vezanja umiješati otpadni talog, ostao nakon spravljanja kave. Naravno, nisu ih uzeli izravno iz aparata za kavu nakon kuhanja mnogima omiljenog napitka, već su ih samljeli i izložili pirolizi. Time su dobili čađ, od materijala koji bi inače završio u smeću, a koji poboljšava svojstva betona.

Kava kao vrijedan resurs

Talog kave, dakle, osim što može biti koristan u domaćinstvu, pokazao se i kao održivi aditiv za beton. Organski spojevi, koji se u njemu mogu naći, ometaju hidracijsku reakciju u cementu i povećavaju tlačnu čvrstoću betona. Ako se u smjesu umjesto pijeska doda oko 15% volumenskog udjela kave, izložene pirolizi na 350°C, to može povećati čvrstoću betona za oko 30%, pokazalo je istraživanje. To je za sada najbolji rezultat koji su dobili u laboratoriju.

Diljem svijeta se, kažu ovi znanstvenici, godišnje stvori oko 10 milijuna tona taloga kave, koji se u pravilu ne iskorištava kao sekundarna sirovina. Zamjenom samo dijela prirodnog pijeska u smjesi s cementom, otpad može biti pretvoren u korisniji materijal, a k tome i dati graditeljima bolje karakteristike betona, sve u skladu s principima održivog, cirkularnog gospodarstva.

Tim, koji stoji iza ovog otkrića, sada planira sljedeće korake. Oni uključuju razvoj strategije za implementaciju svoje inovacije u proizvodne procese, terenska testiranja i nastavak istraživanja kompozitnog betona s dodatkom kave.