Dronovi kreću u borbu protiv gljivične infekcije stabala kojima prijeti izumiranje

Bespilotne će se letjelice koristiti u borbi protiv opasne gljivične infekcije koja napada stabla jasena u Nacionalnom parku Peak District u središnjoj Engleskoj

Matej Markovinović ponedjeljak, 18. siječnja 2021. u 22:29

Organizacija „Natural England“, pokrenula je eksperimentalni projekt s bespilotnim letjelicama u svrhu spašavanja stabala jasena od izumiranja, prenosi BBC.

Bespilotne će se letjelice koristiti za sadnju i obnavljanje stabala u Nacionalnom parku Peak District. Na taj će se način boriti protiv opasne gljivične infekcije koja napada šumu parka u središnjoj Engleskoj već godinama. Projektom vrijednim pet milijuna funti, planira se posaditi 200.000 stabala. Joe Alsop, viši upravitelj Nacionalnog rezervata Derbyshire Dales, objasnio je za BBC na koji će način bespilotne letjelice raditi. Naime, letjelice će nositi sjemenke stabala u kuglicama gnojiva koje će ispuštati na mjesta za sadnju.

„Vjerojatno ćemo testirati letjelice na mjestima gdje sađenje predstavlja problem“ rekao je Alsop dodajući da će se zasad većina stabala ipak saditi ručno.

Kako tehnologija napreduje, tako su i konvencionalni načini izvršenja nekih zadaća zamijenjeni onim tehnološkim. Sađenje je drveća pomoću tehnologije, odnosno bespilotnih letjelica, već neko vrijeme aktualno. Bespilotne letjelice prvo skeniraju topografiju područja kako bi napravili 3D mapu i pomoću algoritama odredili najefikasniji način sađenja. Ovim se postupkom može dnevno posaditi oko 100.000 stabala, a 60 bi dronova godišnje moglo posaditi jednu milijardu stabala, prenosi Electronic Specifier.