Ford i HP koriste otpad od 3D ispisa za izradu novih automobilskih dijelova

Prah i otpadni dijelovi plastike nastali prilikom procesa industrijskog 3D ispisa u ovom se proizvodnom procesu recikliraju i ponovno koriste za injekcijsko prešanje iskoristivih dijelova

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. ožujka 2021. u 06:00

Američki proizvođač automobila Ford udružio je snage s HP-om, u čijem su asortimanu među ostalim i tehnologije i strojevi za 3D ispis, u novoj održivoj inicijativi iskorištavanja otpadnih sirovina. Njihov projekt ima za cilj iskorištavati otpade koji nastaju klasičnim industrijskim 3D ispisom, poput viška praha ili dijelova plastike, te ih reciklirati u nove uporabne predmete. Točnije, u dijelove novih vozila koji su ekološki prihvatljiviji.

Drugi život otpada

Na ovaj način zatvara se krug iskorištavanja sirovina, jer sve što se ne iskoristi u 3D printu kasnije se reciklira u novu plastiku. Prvi dio koji su na ovaj način u Fordu i HP-u zajednički izradili je kopča za crijevo goriva za njihov kamionet Super Duty F-250. Kopča je proizvedena injekcijskim prešanjem plastike dobivene od otpada iz procesa 3D ispisa, a ispitivanja su pokazala kako ima bolju otpornost na vlagu i kemikalije nego uobičajeni dio izrađen od klasične sirovine. K tome, ovako nastali dijelovi su oko 7% lakši i 10% jeftiniji od postojećih, uz to što su i ekološki prihvatljiviji.

Fordovi stručnjaci kažu kako su, nakon uspješne izrade prvog dijela, pronašli još deset sličnih dijelova koji bi se mogli proizvoditi od praha i plastike preostalih nakon 3D printanja. "Mnoge kompanije pronalaze izvrsne primjene za tehnologije 3D ispisa, ali, zajedno s HP-om, mi smo prvi koji su pronašli visokovrijednu primjenu za otpadni prah koji bi inače vjerojatno završio na odlagalištu otpada, i transformirali ga u funkcionalne i trajne autodijelove", poručili su iz Forda.

Od praha si nastao...
Od praha si nastao...

Ovo postignuće ostvareno je u Fordovom Advanced Manufacturing Centeru u Michiganu, gdje su posebno ponosni na činjenicu da njihov proizvodni proces sada stvara nultu količinu otpada. Ford je na razini kompanije zacrtao globalni dugoročni cilj – proizvoditi automobile korištenjem 100% održivih materijala, a ovo je tek jedan od koraka prema tome.