Google patentirao ideju za ekstremne ljenčine – automatsko otvaranje laptopa

Prema nedavno objavljenoj patentnoj prijavi Google je osmislio sustav koji bi automatski otvarao i zatvarao poklopac prijenosnog računala

Sandro Vrbanus petak, 1. prosinca 2017. u 07:00

"Prijenosno računalo s motoriziranim pozicioniranjem ekrana" naziv je patenta koji je Google predao na razmatranje američkom Patentnom uredu još 2013. godine, a koji je objavljen tek ovih dana. Prema ovoj "genijalnoj" Googleovoj ideji korisnici prijenosnika koji su prelijeni da bi vlastitim rukama otvarali i zatvarali svoja računala, mogli bi to učiniti samo jednim dodirom prsta po za to predviđenoj površini. Time bi prijenosniku dali naredbu, a ovaj bi se samostalno rastvorio pred njima.

No, to nije sve – niz senzora ugrađenih u okvir ekrana zajedno s kamerom uređaja (ili više njih) prepoznavali bi lice korisnika i njegov položaj, te bi motori prema tome prilagodili kut pod kojim će se ekran otvoriti, a sve kako bi vlasnik laptopa u svakoj situaciji imao optimalan kut gledanja. Prijenosnik s ovom tehnologijom mogao bi se samostalno i zatvoriti i tako se pripremiti za spremanje u torbu.

Patentna prijava u detalje opisuje način rada spomenutih senzora i motora koji bi otvarali poklopac, kao i načine za davanje dodirnih naredbi istome i izbjegavanje otvaranja i zatvaranja u neželjenom trenutku. Dodatno, ovakav ekran prijenosnika mogao bi pratiti pomake glave čovjeka koji sjedi pred njim, pa bi mijenjao svoj položaj ako ovaj, primjerice, ustane – što je, kažu, korisno kod video poziva ili telekonferencija.

Američki patentni ured priznao je ovu prijavu i prošloga tjedna Googleu odobrio patent za ovaj izum. Spavaš li mirno, Appleu?