Googleov će asistent pravilnije izgovarati imena i imati poboljšanu kontekstualnu svijest

'Imena su bitna i frustrirajuće je kada pokušavate poslati poruku ili uputiti poziv, a Google asistent pogrešno izgovori ime ili jednostavno ne prepozna kontakt'

Matej Markovinović četvrtak, 29. travnja 2021. u 20:26

Google je objavio na svom blogu obavijest o nadolazećim poboljšanjima tvrtkinog glasovnog asistenta, zbog kojih će točnije izgovarati imena, ali i bolje postavljati alarme i vremenske brojače.

U sljedećih će par dana korisnici moći „naučiti“ Googleovog asistenta da pravilno izgovora i prepoznaje imena određenih kontakata. Asistent će tako poslušati vaš izgovor, pa ga zapamtiti i to, kako tvrde iz Googlea, bez spremanja snimke vašeg glasa. Značajka će trenutno biti dostupna samo na engleskom, no iz tvrtke kažu da će se uskoro proširiti i na više jezika.

Ako vam komunikacija na engleskom nije problem i želite naučiti Googleovog asistenta da pravilnije izgovara određena imena, za to je potrebno otići u postavke asistenta, pa u „Basic Info“ i „Nickname“.  

Osim toga, Google dodaje više kontekstualne svijesti u korištenju alarma i vremenskih brojača. Naime, zbog BERT-a, tvrtkine tehnologije za razumijevanja jezika, komuniciranje bi s asistentom trebalo biti uveliko olakšano. Tako će asistent moći lakše prepoznati kontekst zahtjeva, pa ako se korisnik usred rečenice zabuni ili pak zastane, alarm ili vremenski brojač bi i dalje trebao biti postavljen onako kako je to prvobitno i zamišljeno.

„Kao i u svakom razgovoru, kontekst je važan, a asistent mora biti dovoljno fleksibilan da razumije na što mislite kad tražite pomoć“, objašnjava Google.

Google također navodi da će se, zahvaljujući BERT tehnologiji, moći voditi puno kvalitetniji razgovori s asistentom jer će razumjeti ono što se prikazuje na pametnom telefonu i povezat će informacije s prethodnom interakcijom.

„Ako razgovarate s asistentom o Miamiju i želite više informacija te upitate 'pokaži mi najljepše plaže', on će prepoznati da se misli na plaže u navedenom gradu“, navodi Google.