IBM-ov autonomni brod Mayflower s AI kapetanom putuje preko Atlantika

Engleski brod Mayflower prije 400 godina ponio je prve iseljenike iz te zemlje u Ameriku u pionirskom putovanju. Sada se na sličnu plovidbu otisnuo novi, autonomni Mayflower

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. lipnja 2021. u 14:05

1620. godine drveni jedrenjak Mayflower otisnuo se na odvažno putovanje iz Engleske u "novi svijet", današnji SAD, noseći skupinu iseljenika (Pilgrima). 400 godina nakon tog pothvata (401, točnije, jer je projekt bio odgođen zbog pandemije), IBM je s partnerima krenuo na slično pionirsko putovanje. Njihovo se plovilo također naziva Mayflower, no ovoga je puta riječ o potpuno autonomnom trimaranu dugom 50 stopa na kojem nema posade – već njime upravlja umjetna inteligencija.

Ovaj robotski brod krenuo je ovoga utorka iz engleskog Plymoutha, a nakon tri tjedna plovidbe trebao bi pristati u istoimenom gradu na drugoj strani "bare", u saveznoj državi Massachusetts. U slučaju da plovidba bude uspješna, novi Mayflower ući će u povijest kao prvi potpuno autonomni brod koji je preplovio Atlantski ocean.

Autonomni prekooceanski brod

Mayflower je opremljen senzorima, kamerama i radarima koji prate njegove kretnje i okolinu. IBM-ova računala pogonjena algoritmima umjetne inteligencije zadužena su za analizu podataka, na temelju kojih izračunavaju idealnu rutu. Brodom u konačnici upravlja "AI kapetan", zadaje mu komande vezane uz brzinu i smjer, te brine o izbjegavanju drugih plovila i slično.

Električnu energiju ovaj brod dobiva iz ugrađenih solarnih panela, a nju koriste pogonski elektromotori koji pokreću plovilo. Izrada broda koštala je oko 1,3 milijuna dolara, a IBM i neprofitna organizacija za istraživanje oceana ProMare nadaju se da bi takva plovila u budućnosti mogli koristiti za napredna istraživanja.